str. 417

nebylo, pracováno a malováno do zásoby, a to i obrázky andělíčků, Pána Krista a j. na papír ku výzdobě rakví.

O technice samé ještě méně lze pověděti. Jak pořizovány byly vzory maleb? Lze se domnívati, že dokonalé ornamenty, jak je na některých kusech nábytku nalézáme, nejsou jediného umělce myšlénkou a dílem jedné ruky, ale že na nich pracovalo mnoho hlav a mnoho rukou. Pracoval asi každý mistr dle starších vzorů, ponenáhlu je pozměňuje a doplňuje, šetře při tom jistých pravidel, oněch pravidel, jež označují charakter a individualitu národní.

Namane se otázka, má-li a může-li míti malba lidová nějakého významu v nynějším umění? Viděli jsme na jubilejní výstavě mnoho kusů polychromovaného nábytku (zvláště v oboru nábytku železného) ozdobeného malbou vzorův a slohů cizích. Předměty ty nebyly by ztrácely na ceně, kdyby bylo na nich užito pěkných vzorů domácích, naopak byly by se těšily pozornosti jako tkaniny, nádoby atd., na nichž učiněn pokus podobný,

V tomto úsudku shoduji se s paní R. Tyršovou, jež o nábytku z Polabí, na jub. výstavě vystaveném, pronesla: „Polabí i v malbě nábytku podobně jako ve svých výšivkách jeví jemný, vytříbený vkus. Libovali si tam nejvíce v barvě modré, často něžně šedavé, výplně barvou bílou natírajíce. Ornamentální okrasy jsou s reservou traktovány, pravidlem přísně stylisovány a s dobrým porozuměním do plochy vkomponovány. Mnohé z těchto skříní v barvách svěžích a přece reservovaných, též v tvarech vkusných, byly by znamenitými vzory pro truhláře moderního, jenž by na základě lidovém chtěl hotoviti nábytek, který by do elegantní domácnosti moderní se hodil." (Osvěta 1891 str. 936. Naše jub. výstava. Umění lidové.)

Ornament národní zůstal 60 i více let ve svém vývoji zpět a co horší jest: přišel v zapomenutí a byl vytisknut ornamentem cizím. Dvojnásobná ztráta ta nenahradí se cestou přirozeného vývoje, nýbrž urychlenou cestou, důkladnými studiemi a pomocí umění. Budeme-li se jednou těšiti pokračujícímu rozkvětu a vývoji domácího národního ornamentu, stane se to zajisté jen zásluhou mecenášův, umělcův a škol.

@NZ@Referáty o spisech

Die Deutschen Niederösterreichs. Eine anthropologische Skizze von Dr. A. Weissbacb. (Mitth. d. k. u. k. Mil.-San.-Comites. — XI.) Wien 1892.

Tato práce podává výsledky anthropologiekého prozkoumání 3058 vojínů (tedy mužů 21—241etých). Ačkoliv měření dalo se pomocí 11 vojenských lékařů, došel přece spisovatel ve svých závěrech k positivním a velmi zajímavým výsledkům; jest tím opět dokázáno, že při podobných pracích anthropologických — byť bylo i více sběratelů materiálu — lze se" nadíti dobrých výsledků.