str. 412

jej o třech a pěti plátcích volných. Kdyby barva o jiném nesvědčila, mohli bychom mnohé tvary tulipánu pokládati za obraz obecnější květiny — zvonku polního a lučního.

Čís. 16. Květ růže.

Velice oblíbená byla růže, ukazující množství a rozmanitost ¦ tvaru. Nejstarší je tvar okrouhlý s plátky korunními různě naznačenými. Pozdější tvary jsou bohatěji rozčleněny. Základní plocha je bílá nebo bledá karmazínová, čárkování plátků rumělkové neb karmazínové nebo černé, taková též středová tečka. Poupata barvy červené s kalichem trojdílným, jehož cípy kuželovitou svinutou korunku daleko přečnívají.

Čís. 17. Květ karafiátu, konvalinky, pomněnky, lnu, máselníku, šalvěje.

Dále pěkně stylisované květy karafiátu, konvalinky, pomněnky, lnu, máselníku a šalvěje nebo jiné rostliny téhož květu, kterých si hojně všímáno v zahradách i v přírodě pro léčivou jejich moc.