str. 410

v zásobě. Borovice rostoucí v písčinách, spokojuje se tou chudou stravou, kterou jí tyto poskytuj), roste však pomalu, dávajíc dříví hustého lita, smolné a více než jiné dříví trvanlivé, jež se znamenitě hodí k zhotovování nábytku. I není s podivem, když hospodáři namnoze ujišťují, že ta neb ona jarmara jest 200—2501etá a jest při tom červy netknuta a jinak dosti zachovalá.

Jindy bráváno na nábytek dřevo lipové, zvláště na kusy, které barvou natírány nebyly a dřevo topolové, vše domácí výroby.

Chceme nyní k malbě blíže přihlédnouti. O výzdobě prvky m ě-řickými: plochami, čarami i tečkami, bylo již pojednáno. Sneseme-li zkušenosti u jednotlivých kusů učiněné v celek, můžeme o prvcích geometrických a jich užití pronésti následující.

Výzdoba geometrickými prvky založena byla na tvaru a konstrukci nábytku a nejpřednějším úkolem jejím bylo rozděliti veliké a jednotvárné plochy a zmírniti nepříjemný dojem, kterými tyto na pozorovatele působí. To také pravidlem umělci se podařilo a často k znamenité živosti a rozmanitosti přispělo. O jednotlivých prvcích mám tyto zkušenosti:

Teček užívali staří mistři k označení středu nebo rohu plochy, konce přímky; celými řadami teček označovány kraje ploch (zvi. náplní, čímž naznačen způsob připevnění, neboť tečka znamenala hlavičku hřebíkovou). Síť teček pravidelně nebo nepravidelně rozptýlených,, jedno i dvojbarevných pokrývala prázdné plochy.

Z čar skládány tvary zastupující plošné náplně; jimi označovány spáry dřev. Nejčastěji však jimi označovány byly hranice a kraje ploch a tu užito až trojnásobných různobarvých čar. V rozích ploch bývají čáry buď prostě spojeny v úhel, nebo rozehnuty v obloučky a vytvořena tak nárožní ozdoba čárová, očkem nebo tečkou doplněná.

Důležitou úlohu hrají barevné čáry v harmonii barev, působíce svojí barvou přechod z barvy jedné plochy ku barvě sousední plochy.

U nábytku s vyřezávanými okraji bývaly hrany řezby obtaženy bílou čarou lemovou, aby půvabný obrys se neztrácel v barvě nátěru, ale více vynikal a tak pozornost poutal. Čáry vlnité mimo ornament rostlinný přicházejí užity jako lemovky. čarami křivočárnými a klikatými naznačuje se stužka a tu pravidlem užito barvy červené.

Z prvků plošných nejčastěji se užívá čtverce a obdélní ku.. Onoho užito nejčastěji při truhlách, postelích, okenicích, tohoto-při jarmarách, postelích a dveřích. Pro rohy a úhly měli staří mistři oko citlivé. Proto odpomáháno tomuto aesthetickému nedostatku jmenovaných tvarů otupováním rohu dle čáry přímé nebo křivé (čtver-níkem), přiřaďováním teček na rohy, vkládáním výseků kruhových nebo motivů rostlinných do vnitřních úhlů, často kombinováním těchto způsobů. Při úzkých obdélnících postavených na výšku, dolejší rohy se neotupují, čímž se vzbuzuje příjemný dojem jistoty a stálosti postavy.