str. 408

řečeno se zkrácením její délky a zvětšením šířky. Proč je bracbycefalie největší v krajinách, kde není civilisace největší, proč jsou i zcela nevzdělaní brachycefalní národové? Je vidět, že zde musí býti ještě něco jiného.

Proto jsem se mu vzpíral, hledaje spíše výklad proměny té v pouhém křížení s populací brachycefalní, jejíž silnější stopy však v střední Evropě, kde nyní je brachycefalie největší, dosud marně hledám. V hrobech s kostrami doby neolithické, bronzové i první doby železné převažují dolichocefali. Nedá-li nám šťastná náhoda konstatovat, že obyvatelstvo, jemuž přísluší některá z větších skupin žárovýeh hrobů, bylo brachycefalní — pak nezbude přece nic jiného, než přijati vývin lebky nejen křížením, ale i prostou evolucí na základě jiných příčin. Které to jsou — nevíme, snad tedy i civilisace, ale pak jen vedle jiných.

Paběrky z doby robotni na Smiřicku.

Podává @S@dr. Jan V. Novák.

Panství smiřické v první polovici tohoto století náleželo mezi statky císařské; veškera moc výkonná soustředěna byla v hlavním sídle panství, Smiřicích, kam k „vrchnímu" každý týden sjížděli se z poddaných vesnic rychtářové na konferenci; tu bývaly pak určovány práce pro nastávající týden.

Orání z každé dědiny dělo se do spolku; dle počtu potahů určeno totiž kolik kusů pozemků ta neb ona dědina má ke dvoru nejbližšímu zorati, a rychtářovi bylo bdíti nad tím, aby věc vykonala se v čas. Za každý kus pak platilo se v celku, měření vykonávalo-se dle počtu stromů při něm zasázených nebo dle počtu opratí.

Obyčejně vyjížděli z téže vesnice všickni oráči zároveň; u pole-stával již „hospodář", jak říkalo se šafáři neb ovčákovi, zaváděl oráče a dohlížel k orání, aby se konalo správně. Přijel-li kdo pozdě na robotu, ovšem ostatní chasa hleděla ho za to potrestati, což dělo se zvláštním způsobem:

Některý z čeledínů strhl ho na sebe přes záda, jiný zul vysokou botu s nohy (t. zv. „uherku") a vyplácel ho holénkou, třetí pak nad ním říkal, mezi tím co ostatní vůkol se sběhli; obyčejně také „hospodář" při tom býval.