str. 402

ský) dosud vesničané kytice z pozlátka, květin umělých a panáčků před svatbami nosí a tam že je i zhotovují. Na kolik ještě teď zpráva ta jest pravdivá, ovšem nevíme. Asi před šesti lety potkali jsme na Bořku (v Budislavi) svatební průvod, ana nevěsta ubírá se v domov ženichův, tu stará žena, patrně stará svatbí z ozdobných lahví nalévala nám „kořauky" na připití — leč kytice v průvodu již nebylo. Vůbec zmizelo ze svatebních obyčejů již mnohu rázovitého : rozvazování ručníku družbovi, modlitba nevěsty v úkrytu, čepeni šatou a loubkem atd. Bude-li kultura městská, všesvětová, i na dále nivelisovati rázovitý kout Litomyšlska a Poličská, jak činí od 40 až 50 let, nalezneme projevy ducha lidového leda v záznamech šťastných sběratelů, výrobky jeho prostého umění, nádobí, nářadí a kroj leda ve sbírkách musejních.

Prof. Anatol P. BogdanovO předhistorické anthropologii Ruska.*)

Prof. A. P. Bogdanov počal se právě před 25 lety zabývati předhistorickou anthropologii Ruska. Dříve nebylo možno se jí obírati pro nedostatek vhodného materiálu. Teprve roku 1867 Bogdanov, prokopav velké množství kurhanů na různých místech gubernie moskevské, zachránil z nich 140 lebek, které ihned prostudoval. Výsledky uveřejněné téhož roku ve zprávách moskevské společnosti přátel přírodozpytu, ethnografie a anthropologie, kde i další práce Bogdanovy vycházely, **) tvořily základ všech ostatních zkoumání.

Závěr jich byl stručně následující:

1. V době, z které pocházejí kurhany gubernie moskevské, žila již v kraji tomto dvě plemena navzájem se křižující. Jedno plémě bylo vysokého těla, s hlavou dlouhou, úzkým obličejem a vlasy tmavorusými, druhé mělo hlavu okrouhlou, obličej kratší,

*) Výsledky tyto předložil prof. Anatol P. Bogdanov pod titulem: „Quelle est la rare la plus anoienne de la Russie cenírale?" na letošní mezinárodní sjezd anthropologů v Moskvě. Jest to jedna z největších prací v oboru nejen ruské, ale i slovanské kraniologie vůbec, a neváháme proto popřáti jí i v Českém Lidu místa význačného a co možná největšího. Snažili jsme se podati obsah co možná úplný a věrný. Na l;onec dovolujeme si podati stručný dodatek. L. Niederle.

**) ??????????????