str. 394

Židle jsou známého českého tvaru, o tvrdých lenochách, s otvorem srdéčkovitým, obloukovitým anebo kulatým. Vzácná židle (nyní v Ná-prstkově museu) od Motyčků v Budislavi má lenochy utvořené z dvoj-hlavé orlice,*) mezi hlavami vějířovitou rýhovanou část, na ní dracounem vykládaný letopočet 1801. Níže na lenochu jest pěkný dracounem vykládaný ornament ze zvonků; oči orlice nahrazeny červenými kaménky. Židle podobná leč nevykládána, jen řezaná, pocházející z Děsné, jest v museu města Litomyšle. Vykládání dřeva dracounem bylo před časem v krajině asi velmi oblíbeno; litomyšlské museum chová toho drubu penál s drobnými geometrickými ornamenty a letopočtem 1795, vše jemným drátkem naznačeno. Lavice byly bud1 bez lenochu kolem stolu, nebo při peci s lenochem často šikmo nakloněným a několika obloukovitými zářezy opatřeným. Podobné jsou po celých Čechách.

Římsy čili police jsou větší nebo menší, ale všecky jednoho tvaru, z tvrdého tmavého nebo zeleně natřeného dřeva. Nejvýše je šikmo upevněna úzká lišta, která jest „sekáčkovitě" vyřezávána, za ni kladly se talíře a mísy. Pod lištou je přihrádka, v níž stálo rozličné nádobí, jež nedalo se pověsiti, pak knihy, listiny; pod přihrádkou z předa otevřenou jest prkno a v něm kolíky, na něž věšelo se nádobí za ucha, nebo šatstvo. Někde mají římsy dvě, velikou na nádobí, malou na knihy.

O malovaných skříních, truhlách a postelích tolik jest již vyobrazení, popisů, že by bylo zbytečno zevrubně jich vyličovati. Ták velice se nábytek ten neliší od nábytku na př. turnovského, polabského, jenž v těchto listech do krajnosti byl popsán. Jen tolik chceme podotknouti, že jsme nalezli kolem Litomyšle zvláště v Budislavi, Kam. Sedlištích, Děsné, Jarošově atd. trojí druh skříní, truhel a postelí. **) První nejzajímavější a nejspíše nejstarší má ornamenty v krajině oblíbené, na koutních plachtách a šatách atd. se vyskytující: složité tulipány nebo zvonky o vrstvách, podobné seskupení ja"ko na vyšívání. Barev tu nemnoho, obyčejně žlutá na červené půdě. Skříň takovou má Zemské museum; truhel zcela podobných, leč nezachovalých je v Budislavi a na Sedlištích ještě několik. Druhý způsob má na půdě zelené, červené atd., pole bílá, přesně ohraničená, v polích ptáčky, růže, zvonky, květy kulaté. Truhla v Museu zemském toho způsobu má letopočet 1797. Skříní a truhel takových viděli jsme ještě dosti. Poslední druh jest velmi bohatě a hustě vyzdoben, nejvíce růžemi do Sebe vpletenými, velikými listy, kořenáči s kvítím, ptáčky, a jest velmi

*) Viz tento ornament také na tabulce VI mého dílka a vysvětlení jeho v posudku p. prof. Klvaňi v Časopise olomouckého musea č. 29 r. 1891. **) Postele malované, 7achovnlé (na Litomyšlsku říkají ten postel, ten postýlek) jsou nesmírně vzácný. Stávaly i v sednici a trpěly velice parou, tak že malba snadno splesnivěla a odpadala. Skříně stály na síni, truhly pak v komoře nebo „na stropě".