v Lubné nalezená ozdobena malounkou chaloupkou téže podoby, tence-červeně a zeleně nastíněnou.

Všimněme si nyní ornamentů a podob některých u vesničanu. na Litomyšlsku oblíbených. Jest to nejdříve hvězda osmipaprsková, jejíž každý paprsek rozdělen na dvě. Vyskytuje se uprostřed všech vykládaných stolů, jsouc obklopena bohatší okrasou květů (zvonků) skřížených příborů, neb jednodušší okrasou geometrickou. Vždy polovina paprsku jest temnější (asi z hruškového dřeva), polovice ze světlejšího lipového dřeva. Tuto hvězdu shledáváme nejen na vykládaných truhlách městských (vesnické shledali jsme vesměs malovanými), ale i na dveřích do komory vedoucích (jako ve stavení hajného Zerzána1 v Budislavi) a zhusta na talířích a misách toufarových.

Hojně na všem nádobí shledáváme i jelena ve skoku, památku to asi na doby, kdy v okolí Litomyšle na př. ještě před 30 lety v Budislavi bylo jelenů dosti. Nyní nadobro zmizeli. Jelen malovaný hnědé se žlutými parohy na půdě žluté a zelené,- obklopený kvítím zeleným, žlutým a zelenými stromy, vyskytuje se na talířích toufarových a misách s uchy; tentýž ušlechtileji vyobrazen oblíbenou jest ozdobou na baňkách čtyř- a osmihranných, o kterémžto zajímavém nádobí promluvíme níže. Známé růže se skříní přestěhovaly se také na mísy a talíře, jen že v zabarvení shora vylíčeném; z vyšívání se tu. opakují štíhlé a palmovité listy, zvonkovité květy, jetýlky, hrozníčky, bobulky. Velmi jsou sličný čáry vlnité a točinky ve větvičky seskupené, jež jsouce ve vyšívání našem bílém i pestrém hojně užívány, i na baňkách a sklenkách plochy rozdělují, je pokrývají nebo mezi hlavní výzdobu, jelínky, srdéčka, rozsety jsou. Také přední ornament slovanský „srdéčko" u veliké bylo oblibě mezi vesnickými leptači skleněných baněk; na několika exemplářích z různých vesnic (Vísky, Střenice, Lubné, Budislavi, Sedlišt Kamenných) vidíme dvě srdéčka plápolající, větvičkou neb obloukem spojená; bylyť podobné baňky naplněné vínem anebo „kořaukou", jež hoch přinesl děvčeti, vyznáním lásky.

Od líčení všeobecného přikročíme nyní k popisu jednotlivých druhů nářadí a náčiní domácího, zvláště všimneme si nádobí toufaro-vého, kamenného a skleněného. O stolu, který pod svatými nebo jinými obrazy zhusta na skle malovanými stojí šikmo proti vchodu, sednice, již jsme se zmínili, že, je-li vykládán, má uprostřed hvězdu osmihrannou. Stůl na K. Sedlištích měl ve středu jen letopočet do kruhu napsaný 1789; stůl z Budislavi, původně z Jarošova pocházející, nyní v Zemském museu, má v rozích zvláště spanilé vykládání zvonků: s lístky, opět jiný v K. Sedlištích má okolek z různých dřev, v rohu vždy kolečko, kolem střední hvězdy věnec z paprsků ve dvé rozdělených. Většina stolů je nevykládána. Nejstarší stoly mají spedek skřížený,. mladší trnože a pod nohami' kule rýhované.