str. 390

ostatních místností, a neubráníme se dojmu, že půdorys ten je identický s pratvarem domu nordickébo i starořeckého. *)

Historickou souvislost těchto pratypů ovšem dokázati nemůžeme; také geograficky je hanácký žudr isolován od ostatního kontingentu typu nordického. Nejblíže zastoupen je typus ten v Polsku. Ethno-grafický původ Hanáků sice dosud není zjištěn, ví se však, že na Hanou za různých dob kolonisován byl lid polský (tak na příkl. obyvatelům Záhlinic dosud okolní nadávají — Poláchů); to by tedy aspoň nebylo na odpor domněnce o nordickém původu žudru. Odporuje tomu však jméno; na Hané je ono původu románsko-něnieckého, kdežto Poláci říkají svým otevřeným předsíním buď poddasze nebo polap, pulap, pr-zylap, **) což Jagič***) odvozuje z německého „Laube".

Ať již tomu jakkoli, tolik máme za jisto, že pratvar domu hanáckého měl svou podélnou osu jinou než dnešní hanácký grunt;, střecha nad-síní měla zajisté užší stranu (štít, svisle) napřed a vzaduj teprve když vedle síně zbudována světnice (jizba), dostala tato střecha vybíhající napříč od staré, původní střechy. Tato nová střecha stala, se pak hlavní střechou celého domu, když po druhé straně síně přistavena komora; tím klesla původní hlavní střecha od předu do zadá běžící na pouhý vikýř (arci ve velikých rozměrech), vybíhající nad žudrem z nynější podélné střechy do návsi..

Arci — kdy se tak stalo? Kdy počali předkoyé naši přista-y-ovati světnici vedle síně? Tato otázka ánad by se dala rozhodnouti v souvislosti se starobylostí okrouhlíc. Jednotný půdorys staroslovanských uzavřených návsí předpokládá, že vznikaly jedním rázem, dle jednotného plánu. I jest otázka: Lze si mysliti, že by rodové slovanští byli stavěli dědiny v podobě takových uzavřených návsí již tehdy, dokud jejich domy skládaly se z jediné místnosti — síně (snad s otevřenou předsíní) štítem obrácené k návsi? Máme za to, že takové domy by byly vytvořily jiný půdorys dědiny: ulici nebo tvar hromadný. Ono precisní rozměření návsi starohanácké poukazuje spíše k tomu, že. celá průčelní čára každé usedlosti vyměřená, byla hned při založení vesnice úplně zastavena průčelím domu; jinak by právě toho účelu, jejž plán takové návsi zajisté sledoval, totiž uzavřenosti návsi (bezpochyby z ohledů bezpečnostních) nebylo dosaženo bývalo.

Není-li tato naše kombinace mylná, pak by předkové naši byli obývali světnici vedle síně již 'tehdy, když u nás vznikaly osady se staroslovanskou návsí. To však bylo možno jen za1 doby květu řádu zádružního, jenž ustupoval již ve XII. století řádům cizím.

*) Starohanácká síň bývala z pravidla tak široka jako žudr. Na půdorysu gruntu 8.'. 45 z Náměště arci je,úzká, poněvadž také žudr byl rozdělen na "vlastní žudr a komoru. **) Kolberg, Lud III., 78
***) Slav. Archiv II, 213.