str. 382

rádi uvítají zprávu o nově objeveném kancionálu, i kresby jeho zevrubně ocení a přirovnají ku památkám lidového umění téhož druhu, posavad již známým, „český Lid" koná milou povinnost, aby tuto výběrem všech rázovitých kreseb z kancionálu nově objeveného podal pozoruhodný materiál k novým studiím o lidové knihomalbě, ke studiím o lidovém umění československém.

Hanácký grunt.

Popisuje a uvažuje V. Houdek. @P@(Dokončení.)

(Dokončení.)

Starohanácký dvůr je vždy z a domem a má chlévy jenom po jedné straně; přiléhají pod úhlem 90° k domu, a to vždy ke komoře; protější strana dvoru je prázdná, aby se mohlo vraty dobře na dvůr projeti. Hranici dvoru na této straně tvoří zadní zdi chlévů sousedových. V pozadí dvoru je buď stodola nebo plot zahradní, jímž vedou do zahrady ke stodole vrátka; vedle nich bývá „přílazek" — lavečka na přič plotu postavená na přelízání. Neteče-li na konci zahrady potok, stojí stodola až na konci zahrady; jinak uprostřed ní. Jednáť se o to, aby povozy s obilím mohly mlatem na obě strany projížděti; také z leva i z pravá je stodola vždy osamocena uličkou, pro zmenšení nebezpečí požáru.

Vlastní dvůr bývá vždy poněkud nepravidelně čtyřhranný, průměrně 20 m. dlouhý a 15 m. široký. Ze síně, po případě z přísanku vychází se bezprostředně na n á s p a (m na půdorysu, na jižní Hané je „náspa" fern, sing.) podél chlévů až na konec dvora vedoucí. Je to chodba asi 1 m. široká, ležící asi půl metru nad hnojištěm, vyčnívající střechou chlévů krytá a druhdy proti dvoru úplně otevřená. Za novější doby podpírají střechu zděným sloupořadím.

Z náspů vede množství dveří do jednotlivých chlévů, kteréž bývají asi 3 m. vysoké a v gruntě námi popisovaném v tomto pořádku za sebou následují: Hned u domu je t. zv. p ř í k 1 a d n í k (dial. přékladnik, n na půdorysu), úzká to komora, která však od sousední konírny (Hanáci říkají m a š t a 1, o) je oddělena jenom korytem nebo žlabem pro koně; v příkladníku řezávali sečku (řezanku), od čehož se této místnosti na jižní Hané říká řízůa, řízen; zde též spávali pacholci. Mimochodem podotýkáme, že ve větších gruntech hanáckých bývá a dříve mnohem častěji bývalo více lidí při koních; nejstarší slul pacholek, druhý prostředník, nejmladší pohunek. Jméno