str. 368

olomucké a v něm zakazuje na vánoce nošení škrabošek, tropení žertův a neřádných obřadů při výroční volbě biskupa žákovského/nápověď tato jasně poučuje, že tu opět míněna slavnost, proti které horlil již opat břevnovský v XIII. století. Obnovuje-li v XIV. století Arnošt zápověď, patrno, že jí bylo třeba, že žáci o vánocích v škraboškách tropili svoje reje podle zvyku žáků západoevropských.83) Arcibiskup Arnošt roku 1350 opakuje zákaz v řádech, vydaných pro metropoli svatovítskou v Praze. To opět důkazem, že slavnost těšila se oblibě.84) Arnoštovi se nepodařilo vyhladiti volbu biskupa žákovského, slavnost nedůstojnou vánočních hodů. Ještě Hus o volbě směšného biskupa vypravuje s příhanou a s lítostí, že se jí také jsa žákem účastnil. Volá v ten rozum: „Co pak činie zjevné nekázni v kostele, strojiece krabošky — jakož i já v mladost byl jsem jednu pochřiechu kraboškú — kto by vypsal na Praze! Učiniece žáka potvorného biskupem, posadie na oslici tváří ? uocasu, 85) vedu ho do kostela na mši a před ním mísu polévky a konev neb čbán piva, a držie před ním, an jie v kostele. A videch, an kadí oltáře a zdvih nohu nahoru, i vece hlasem velikým: Bú! — A žáci nesiechú před ním veliké pochodně miesto svěc a chodie oltář od oltáře, tak kadě. Potom uzřěch, ano žáci vše opak kukly kožišné obrátili a tancují v kostele a lidé sě dívají a smějí a mnějiece, by to bylo by vše svatě a právě, že to mají v své rubrice, to jest v svém ustanovení." Z dalších slov Husových se dovídáme, že arcibiskup Jan zakázal tyto obřady: „Dokud jsem byl mladý v letech i rozumu, také sem byl z té rubriky bláznivé; ale když mi dal Pán Buoh poznánie v písmě, již sem tu rubriku, to jest ustanovenie toho zabylstvie z své hlúposti vymazal. A svaté paměti kněz Jan arcibiskup, ten jest pod kletbu ty hry a nekázni zapověděl a velmi dobře ..." 86)

83) Vyd. Dudík, str. 213. Arnestus, archiep. Pragensis a. 1349: „Eisdem etiam vicariis et ministris, praesertim diaconibus et subdiaconibus, di-stricte mandamus, quod in secundis vesperis gloriosi natalis domini nostri Jesu Christi et die sequenti sancti prothomartyris Stephani, cum electi per eos episeopi annua poragunt, nullis larvarum monstris seu quibusvis ludibriis, voce aut gestu inordinatis utantur, sed tunicis et dalmaticis, ut consuetum est, induti eum nnimi disciplina officium illis sacris diebus congruum, nocturnum pariter et diurnum, reverenter et devote compleant."
84) Vyd. Dudík, 450.
85) Srv. Zápověď ve Würzburgu z r. 1317, Mone, Zeitschrift für Gesch. des Oberrheins, XI. 256. Citát u Schultze, 1. c, 430.
86) Vyd. Erben, I. 302. Opět připojuji latinský text t. j, překlad tohoto dokladu pro čtenáře, neznalé jazyka českého. Palacký, Documenta Mag. J. Hus, vitam, doctrinam illustrantia, Addit III. 722: „Quantam autem quamque manifestam licentiam in ecclesia committant, larvas indu-entes — sicut ipse quoquo adolescens proh dolor larva fui — quig Pragae describat? Namque clericum monstrosis vestibus indutum facientes epis-copum, imponunt asinae, facie ad caudam conversa, in ecclesiam eum ad missam ducunt, praeferentes laneem iusculi et cantharum vel amphoram cerevisiae; atque dum haec praetendunt, ille cibum potionemque in ecclesia capit. Vidi quoque eum aras suffientem et pedem sursum tollentem audi-vique magna voce clamantem: bú! Clerici autem magnas faces cereorum loco ei praeferebant,, singulas aras obeunti et suffienti. Deinde vidi cle-ricos cucullos pellicios aversa parte induentes et in ecclesia tripudiantes. Spectatores autem rident atque haec omnia religiosa et iusta esse putant; opinantur enim hoc esse in eorum rubricis, i. e. institutis. . . Atque qmim tenera aetate et mentě essem, ipse quoque talium nugarum socius eram ... Ac sanctae memoriae dominus Joannes archiepiscopus, is quidem excom-municationis poena proposita hanc licentiam ludosque fieri vetuit . . ." Zároveň tu opravuji svoje tvrzení (Staročeské výroční obyčeje, str. 84), že tu míněny rovněž žákovské obřady směšné velikonoční, tak zv. mše osličí Ze však tyto obřady velikonoční žáci staročeští v XIV. věku znali, ukazuje zmínka v řádech arcibiskupa Wolframa (vyd. Dr. Jos. Emier, str. 300): „Item mandamus eodem archidiacono Pragensi, quod ... de clericis ducentibus asinum in die Palmarum provideant . . ."