str. 367

Směšné obřady žákovské, při nichž jezdili na oslu 79) a pod., zaneseny byly také do Čech. Dokladův o tom z XIII. věku a Husova povšimnul si kulturní historik Fr. Zoubek, 80) ale nevysvětloval jich za slavnost mláďátek, známou všude po západní Evropě. Biskupa mláďátek totiž pokládal za dozorce mláďátek (episcopus innocentium). Čteme-li však doklady staročeské, je patrno zcela určitě, že církevní zápovčdi staročeské týkají se výslovně vylíčené západoevropské slavnosti bláznů, kteráž také u českých žáků v Praze zdomácněla, až svými obřady bujnými zprotivila se duchovenstvu.

Eoku 1255 touží opat kláštera břevnovského Martin u papeže Alexandra V. na žáky, kteří každý rok na den Mláďátek o vánocích u velikém průvodu přihrnou se do kláštera a tropíce tu šašky a bláznovství, ruší klid klášterní. Žáci podle rozkazu papežova mají býti vyzváni, aby upustili od zlořádu toho. 81)

Roku 1267 týž opat slíbil, že biskupovi mláďátek každý rok bude dávati raději před vánočními svátky čtvrť hřivny stříbra, aby skotačivý průvod žáků s biskupem, s jeho prokurátorem a jeho druhy do kláštera nechodil a šašků tu netropil. Zjev tento nasvědčuje tomu, že to bývaly obřady nevázané, vykupuje-li se opat z toho, aby dovolil průvodu žákovskému místnosti klášterní navštěvovati. 82)

Ve XIV. století obyčej dále se udržuje. Vyrozumíme to ze zapovědí arcibiskupa Arnošta. Roku 1349 vydává řád pro biskupství

79) Srv. Angelo de Guberna tis, Zoological mythology or the legends of animals, i. c, I. ??1.

8°) ČČMus. 1880, str. 464-465.

81) E m 1 e r, Kegesta, II str. 22, čís. 54. (Alexander IV. papá episcopo Pra-gensi a. 1255 de clerícis, ne monasterium Brzevnoviense in festo Innocentium ad ludibria exercenda intrent): „Sua nobis dilecti filii abbas et conventus monasterii Brzevnoviensis ordinis sancti Beuedicti petitione monstrarunt, quod clerici N. N. ox eo, quod in festo Innocentium cum maximo comitatu intrare consuevernnt ipsorum monasterium, aunuatim, festům huiusmodi reddunt infestum, dum praesumunt ibidem multa ludibria et insanias exercere, alias eis existentes multipliciter importuni et quietem ipsorum plurimum perturbantes, iu derogationem monasticao honestatis, quare fuit ex parte dicfcorum abbatis et conventus nobis humíliter suppli-catum, ut super hoc congruum adhibere remedium curaremus. Mandamus, quatenus, si est ita, dictos clericos, ut a táli praesumptione desistant, monitione praemissa per censuram ecclesiastisam appellatione remota praevia ratione compellas."

82) E ? 1 e r, Eegesta, II. str. 222, čís. 579. (Johannes ep. Pragensis confirmat a. 1267 ordinationem capituli Pragensis monasterio Brzevnoviensi factam super solutione fertonis innocentibus ecclesiae Pragensis) : „Eapropter ve-Stris (abbatis et conventus monasterii Brevnoviensis) precibus inclinati, statutům et ordinationem ac provisionem pel" Jacobum praepositum, Vitum decanum et totum Pragensis ecelosiae capitulum de assensu nostro provide factam — per quam disponitur — ut de cetero annis singulis in per-petuum domino episcopo innocentium eiusdem Pragensis ecclesiae et ipsis innocentibus ac eorum sociis omnibus pro expensis, quae eis in monasterio vestro dari consueverant una die pro quolibet anno ncm nisi fertonem argenti boni in ultima ebdomada ante festům nativi* tatis domini dare teneamini, assignando eum procuratori praefati episeopi vel magistro puerorum, quae episcopus, innocentes et socii ipsornm prae-dieti omneš et singuli debent esse contenti, uisi vos, domine abbas, velí aliquis ex successoribus vestris in praedieto termino praemissam quanti-tatem peouniae dare neglexeritis et etiam assignare in tempore constituto, ex čerta scientia confirmamus."