str. 345

Naše Drábovny jsou příliš skrovných rozměrů, aby mohly býti bydlištěm pro delší čas, ale jako hlídky nelze mysliti si výhodnějších míst. Obě světničky nalézají se na skalách dominujících širému okresu, s jedné lze snadno přehlédnouti okolí až ku hlídce druhé i k Mužskému.

Pod Drábovnami vedou staré cesty; nad Jizerou jde cesta ode vsi Bořku (kde sbíhá se s ní jiná, uchylující se od silnice) oklikou lesem pod Drábovnu, odtud ke hradu Fridštejnu, kdež připojuje se opět k silnici hodkovické. Že stará je stezka ta, ukazují i stopy ve skále, kudy úvoz vede, hluboko vyjezděné, a snad i zpráva Cojnarova má pro případ tento jisté dobré jádro.

Na Kozákově stezník vychází od silnice, jde přes Lochtuš nahoru do vrchu kolem Drábovny a přes hřbet k Semilům.

Ačkoli mnohé názvy pomístně upomínají tu v okolí na osídlení staroslovanské, o sřarých cestách tu nemáme zpráv. Hraše uvádí pouze stezku z Milčan ke Světlé, kdež byla stráž odtud k Dubu a Strážišti u Mnichova Hradiště. Někde u Hradiště odbočovala stezka druhá, jdoucí pod Hradcem, Brodem u Loukova ku Svijanůni; Turnovu a odtud někudy přes hřbet k Semilům. Podrobnějšího popisu jejího nemáme.

Kdyby byla domněnka naše pravdivá, přibylo by zde dvé pevných bodů, jimiž zajistil by se jednak směr cesty semilské, jednak přibylo by spojení nové mezi Dubem a Turnovem.

Chození s klibnou (s koněm).

Jan Soukup.

Co jest klibna, a kdy se s ní chodívalo, o tom čteme kratičkou zprávu ve slovníku Jungmannovu: „Klibna, maškara, příšera slonu podobná, s nížto ten den před Třemi králi chodí; postaví se jedna osoba zrovna, majíc v ústech něco podlouhlého, co by zuby a nos představilo, druhá osoba se za první sehne, hlavu svou za její záda kladouc, a vše se jakousi plachtou přikryje. Choditi kiibnou. Us. Petrovic. v Ber."

Tuto zmínku přejal také Čeněk Zíbrt s dodatkem: „Zmiňuji se o klibně proto, že jinde jsem o ní nikdež nečetl, ani u Hanuše, ani u Krolmusa, ale dobře se pamatuji, že za mého dětství v rodné