str. 219

Pro schůzi pátou (dne 6. srpna) byl zvolen za předsedu baron de Loě, za místopředsedu Dr. Píč.*) Na počátku schůze Sergi snažil se znova hájit obšírně své nové návrhy kraniometrické; po něm E. Chantre pronesl zajímavé výklady o výsledcích zkoumání anthropometrického národů zakavkazských, a prof. Anučin pročetl referát zaslaný prof. Stiedou o ustroj stvě některých švů lebečných. Přednášky zakončil Dr. Oršanskij zajímavým referátem o vlivu dospělosti rodičů na pohlaví dítek.

Ve schůzi šesté (dne 7. srpna) za předsednictví Galila-Edchema beye a prof. Viskovatova vykládal prof. Gr. Sergi o prvotných obyvatelích břehu moře středozemního (hlavně Itálie a Aegypta), prof. Zograf o meth ódách anthropologických, A. A. Tichomirov četl referát P. Topinarda o plemenu v anthro-p o 1 o g i i a prof. Anučin referát Peredolského o památkách kamenné doby v gubernii nižegorodské, jenž přivodil malou debattu o tom, jsou-li nálezy skutečně z doby diluvialní. V týž den, když byl zatím došel telegramm souhlasu od velkého vezíra D ževata, ustanoven byl za místo příštího sjezdu Cařihrad (r. 1895), a přijaty některé změny vzhledem k sestrojení zvolených komissí.

Schůze sedmé (dne" 8. srpna) účastnil se opět veliký kníže Sergej. Předsedal prof. Sergi s prof. Tichomirovem a hr. Bobrinským. Prvou přednášku měl baron de Baye o původu zlatých výrobků rázu dosud hojně zvaného merovinžského. Techniku tuto a nový stil přinesli dle Baya na západ Gothové z Euska. V. Schmidt vyložil, jaké vztahy má-studium ruských starožitností pro archaeologii nordickou, prof. Viskovatov podal referát o svých výkopech v Estonsku, a prof. Dr. Anučin předložil resumé práce Zelanda o tempera-mentu lidském s hlediska anthropologického, zprávy Sluckého o dvou vsích se slovanským krojem v Itálii, a zprávy Kudrjavceva o výkopech veVolosově. Schůze skončila přednáškou Polivanova o některých předpotopních nálezech y bassinu Volhy.

Dne 8. srpna byl anthropologickýsjezd zakončen slavnostně proslovem generálního tajemníka professora Dm. Anučina a řadou řečí jeho účastníků, Virchowa, de Loe, Schmidta, Sergiho, Chantrea, hr. Uvarové, kn. G-olicyna a hr. Kapnista. Zároveň bylo na návrh gen. tajemníka přijato, založiti ku poctě velikého knížete Sergeje fond s jeho jménem, z výtěžku jehož procent se mají udíleti odměny za práce v oboru anthropologie a ethnografie.

*) Podivno, že p. Dr. Píč uváděn jo jako delegát české akademie, ačkoliv se akademie sama napřed ve Věstníku proti tomu ohradila.