str. 218

Následovala pak přednáška knížete Pufatina o ohryzených kostech doby p a 1 a e o 1 i t h i c k é a neolithické. Zajímaly nejvíce sledy zubů lidských na lidských kostech některých nalezišť. Baron de Baye promluvil ještě o zajímavém referáte J. Sa-venkova, pojednávajícím o palaeolithických nálezech v okolí města Krasu o j ar sk a, a Ernest Chantre předložil svůj projekt změn v nomenklatuře asijských národů. Zároveň byla ve schůzi zvolena komisse k opravě nynější kraniometrie, skládající se z R. Virchowa, Bogdanova, Kollmanna, Ma-lijeva, Anučina, Zografa a Sergiho.

V druhé schůzi (dne 3. srpna) byl předsedou E. Chantre, místopředsedou prof. Černyšov. Týž zahájil přednášky referátem o kulturních stopách doby potřetihorní na severu a východu evropského Ruska, načež následovala znamenitá přednáška prof. A. P. Bogdanova o tom, jaké plémě obývalo v staré době v Rusku, výsledek to jeho pilné pětadvacetileté práce v oboru anthropologie, hlavně kraniologie obyvatelů ruských. Základem obyvatelstva ruského je plémě dlouholebé, právě tak jako v západní Evropě. Kolébkou jeho je střední Evropa a odtud rozšířilo se po ústupu ledovců i do Ruska, a dalo základ k nynějšímu slovanskému obyvatelstvu. — K přednášce té mluvil jeHě Kollmanu, Virchow a Sergi.

Ve schůzi třetí (dne 4. srpna) předsedal za přítomnosti velikého knížete Sergeje prof. Kollmann; zástupcem byl zvolen Malijev. Prof. Bogdanov podal ještě krátký dodatečný výklad k předešlé své přednášce, s níž projevili souhlas hr. Bobrinskij a ku. Pufatin, a de-batty se súčastnili ještě R. Virchow, Ghantre a Anučin. Pak přednášel prof. Zograf o anthropologických typech Velikorusů v centrálních guberniích Ruska, a Sergi v delším referáte snažil se ukázat na nedostatky nynější kraniometrie. Pak byla zvolena komisse k vypracování nového náívosloví asijských plemen dle návrhu Chantreova (Bogdanov, Virchow, Malijev, Zograf, Miller) Cagarev a Willrins.).

Ve schůzi čtvrté (dne 5. srpna) konané v museu historickém předsedal dánský delegát prof. V. Smidt a vedle něho KočuLinskij. V museu byl podán účastníkům celý přehled ruské a sibiřské praehistorické archaeologie ústy hraběnky Prask. S. Uvarové, J. Savenkova, barona de Baye, D. Anučina, E. Chantrea, k čemuž připojil prof. Sizov obšírný výklad jím vystavených modelů ruských knrhanl Debatty účastnili se hrabě Bobrinskij, R, Virchow, prof. Vískovatov a jiní. — V týž den v první schůzi komisse kraniometrickó došlo k ostrým srážkám mezi Virchovem a Sergim.