str. 220
Abychom se na kouči dotkli i jiné příjemné stránky kongressu, dodáváme, že účastníci zejména zahraniční byli přímo zahrnováni od Kusů poctami a pohostinstvím. Mezi jiným byli hosty velikého knížete Sergeje Alexandroviěe, hr. P. S. Uvarové, městské dumy, hostěni byli v zoologické zahradě, v universitě, ve spolku lékařů, v Eremitaži, Slovanském Bazaru atd., a vůbec byl jim pobyt co nejvíce zpříjemněn. Náš referát nebyl by úplný, kdybychom se i o této vzácné vlastnosti ruské nezmínili. — Po zakončení sjezdu anthropologického následoval ihned sjezd zoologický.    L. Niederle.

Výstavy

* Zmínili jsme se již v čís. 1. (str. 102) o tom, že slč. Z. Brau-nerova učinila návrh, aby výstava českých výšivek, pořádaná na výstavě umění ženského v Paříži, převezena byla na světovou výstavu do Chicaga r. 1893. Tuto zaznamenáváme, že byl založen v Chicagu „Spolek českých žen pro světovou výstava v Chicagu", jehož úkolem je kromě jiného vystaviti vyšívání ceskoslovanské, kroje lidové a pod. Předsedkyní spolku jsou pí. Klementina Nováková, místopředsedkyní pí. B. Pittová, sekretářkou pí. J. Humpálová-Zema-nová, účetnicí slč. K. Kotovicová, pokladnicí pí. J. Landová. Kromě toho zasedají ve výboru: ppi. Artzová, Blahníková, Jirkova, Veselská, Wišteinová a slč. Kličková. Přejeme výboru hojného úspěchu a zdaru v chystaných přípravách a těšíme se, že naše národní výšivky také v Chicagu jako v Paříži vzbudí pozornost a snad že také výstava jich v Chicagu bude míti praktický význam. Dozvídáme se totiž, že některé rodiny francouzské všimnuvše se výstavy naší v Paříži, zajely do Cech a zajely také na Moravu podívat se na výstavky národopisné a naše výšivky na památku si odvážely. Dozvídáme se dále, že vznešená cizí dáma obrátila se s prosbou do cech, aby jí bylo opatřeno vyšívání, pořízené podle vzorů lidových. Eádi zapisujeme zprávy o zjevech těchto a jsme přesvědčeni, že výstavkami podobnými, jako byla v Paříži, bude se šířiti nejlépe známost o svérázném umění lidu našeho. Zároveň připojujeme tuto obrázek, jak vypadá v Paříži na výstavě pavilon pro výšivky české, o němž jsme v 1. čísle str. 97 zprávu zevrubnější podali. (Viz přílohu.)    Zbt.

* Národopisná výstava českoslovanská v Praze, z přípravných

prací zaznamenáváme jako důležitý krok ku předu vydání Organi-sačního řádu, kdež podána zpráva o složení a úkolu, o povinnostech a právech hlavního výboru a výkonného výboru. Otištěn tu také jednací řád obou výborů a stručně poučně, naznačený program výstavy. K tomu připojena jsou Všeobecná ustanovení pro vystavovatele