str. 207
Dunaje ? baltickému moři, podél řeky Moravy a Bečvy, a údolím Odry. Zde u Mankovic byl asi brod přes Odru. L. Bakešová. Léčení lidové v Ořecho-vičkách a okolí (str. 122—127). F. AdanHk. Z obecních počtů města Příbora v letech 1612 a 1616 (str. 127—129). M. Václavek. Obrázky folkloristické z moravského Valašska (str. 129—139). Zajímavé zprávy o virgulích, o citování duchů, umění zlato a stříbro dělati, a prostředcích proti zlodějům. V každém sešitě je ještě řada zajímavých menších zpráv a dopisu ze všech oborů moravské vlastivědy. Mimo to věnováno jest velmi mnoho místa hovorně: dotazníkům a vysvětlivkám týkajícím se českoslovanské výstavy národopisné v Praze r. 1894.    N.
Mittheilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien. XXII. Band. I—IV. Heft. Wien 1892. Dr. Lubor Nie der le. Die neuent-deckten Graber von Podbaba und der erste deformirte praehistorische Schadel aus Bóhmen (str. 1—18). Stručný výtah tohoto článku viz ve zprávě uveřejněné v loňském ročníku Českého Lidu str. 60. — Dr. Hjalmar Stolpe. Entwickelungsgeschichte in der Ornamentik der Naturvolker. Eine ethnogra-phische Untersuchung (str. 19—62). Alex. Makowsky. Der diluviale Mensch im Loss von Briinn. Mit Funden aus der Mammuthzeit (str 73—84). R. 1891 přišlo se při stavbě kanálu v ulici Františka Josefa v Brně na velmi zajímavý nález. Ve vrstvě lossu ležel kel mammutí a kosti téhož zvířete, vedle nebo pak lidská lebka dolichocefalniho typu, mnoho skořápek malých šneků (Dentalium), vyřezaná kostěná kolečka a porouchaná figurka ze slonoviny, práce velmi primitivní. Prof. Makowsky dává ovšem nálezu stáří diluvialní. Zajímavo, že byla lebka pokryta čprvenou železitou barvou, což se pravidlem vyskytuje jen v hrobech neolithických. Dr. Aurel v. Torijk. Neuere Bei-trage zur Frage der Horizontalebene des Schadels in Bezug auf die kranio-metrische Analyse der Schádelform (str. 85—100). Známá polemika proti rovině Brocově i frankfurtské s opravnými návrhy. Dr. R u d. Meringer. Studien zur germanischen Volkskunde (str. 101—106). Dodatek ? článku z ročníku předešlého. Dr. Moriz Hoernes. Die ornamentale Verwendung der Thiergestalt in der praehistorischen Kunst (str. 107—118). V proto-kollech zasedání společnosti uveřejněny byly následující důležitější články : Dr. W. Tomaschek. Die Urbevólkerung Kleiuasiens (str. 1—4.) Dr. M. Hoernes. Bemerkungen uber die neuen Funde von St. Michael (str. 7—11). Dr. J. Matiegka. Graben mit zusammengekrummtrn Skeletten in Bóhmen (str. 14—16). Výtah z článku v Českém Lidu uveřejněného. L. Schneider. Verschiedene Funde aus vorgoschichtlicher Zeit im nordost-lichen Bóhmen (str. 33—34). O hradišti u Nového Města nad Metují a pohřebišti u Smiřic. Dr. Rud. Meringer. Das deutsche Bauernhaus,(str. 46—57). Důležitý článek, jehož doplňkem jsou následující články : G. ? a n ? ?-lariho Vorgang bei der Hausforschung (str. 57—66) a popis výletu společnosti za účelem podobným (str. 85—88). Dr. J. Woldřich. Steppen Mitteleuropas in der Vorzeit (str. 67). Dr. Matiegka. Beitrage zur Kennt-niss der korperlicbon Beschaffenheit der Einwohner von nordwestl. Bóhmen (str. 81—82). Dr. Niederle. Die Schadel von Senftenberg (str. 82—83). Prvé je výtah z článku uveřejněného v Ć. Lidu, drubé výtah z práce o žam-berských Jebkách (srv. str. 195 . Protokolly obsahují i velmi obsažnou výroční zprávu presidenta barona Andriana-Werburga.    N.