str. 208

Zeitschrift für Ethnologie. Eedactionscommission A. Bastian, B. Hartmann, E. "Virchow, ?. Voss. Ročník XXIV. Berlin, 1892. Sešit I —III.

Obsahuje články: A. S. G a t s ? h e 1. Der Yuma-Sprachstamm (str. 1—18). Prof. Arzruni. Nephrit im Kün-lün-Gebirge (str. 19—33). O. Schneider. Der aegyptische Smaragd (str. 91—100). P. Sehellhas. Die Göttergestalten der Maya-Handschriften (str. 101—121). W. ? e 1 e k ? C.P. Lehmann. Neugefundene Keilinschriften in russisch und türkisch Armenien (str. 122—-152). W. Schwärtz. Mythologische Bezüge zwischen Semiten und Indogermanen (str. 157—176). — Zároveň ke všem sešitům připojují se zprávy zasedání berlínské společnosti pod názvem „Verhandlungen der anthropologischen Gesellschaft in Berlin" s velmi bohatým a pro nás důležitým obsahem. Sešity tyto obsahují zejména následující články : A.Bastian. Zur indischen Lehre der Wiedergeburten (str. 27—32). F r. Boa s. Sagen aus British-Columbien (str. 36—66). M. Junghändel. Prähistorisches aus Spanien (str. 66-74, 107-114). R. Virchow. Vorlaubenhaus der Elbinger Gegend (str. 80—84). Ad. Bastian. Ahnen-Cultus (str. 105 -106). Dr. Ed. Hahn. Scheich des Niebe-lungenliedes (str. 121—127). Ols hausen. Leichenverbrennung (str. 129—175). Obšírný tento článek jest v mnohém ohledu důležitý a zajímavý. Pojednává nejdříve o t. zv. ustrinách, místech, kde se mrtví spalovali a podává jich charakteristiku, pak o spalování v Japonsku, jakožto analogie ? obřadům prae-historickým, dále o době, kdy se poprvé objevuje spalování v Evropě (v době neolit hické), o částečném spalování a lámání darů mrtvým určených. P. Magnus. Verbreitung des Gebrauches des Knollenpilzes bei wilden Völkerschaften (str. 196—199). Dr. Krause aP. Luschan podávají některé zajímavé výklady k archaeologii starořecké. Kromě toho celá řada článků se zabývá kulturou nynějších primitivních národů. —• Jako doplněk přidává se od r. 1890 ? tomuto oasopisu ještě přehled arehaeologických nálezů v zemích německých s úplnou literaturou pod názvem „N ach richten über deutsche Altert li umsfunde" pod redakcí R. Virchowa a A. Vosse.

S.

Archeologlai Értesitö. A m. tud. akademia arch. bizottságának es az orsz. régészeti s. emb. társulatnak közlönye. Redaktor J. Hampel. XI. díl. Budapešť, 1891. Sešit 1—5. (6 zl. ročně) — Géza Csergheö. Znaky na pracích starých zlatníků uherských (str. 201—205) Jan R e i s z u e r. Nálezy archaeologické v Rábe (str. 206—210). M. Wosinszky. Nádoby na cylin-, drovité noze (str. 211 - 224). Velmi pěkný přehledný článek. Z i ? m. S z e 11 e. Nálezy na pohřebišti u Bölcske (str. 239—249). Z doby stěhování národů. Alex. P i n t é r. Depot z doby bronzové nalezený u Dorvány (Nógrád, str. 253—255). J. Tomka. Předhistorické stanice v komítátu zályomském (str. 296—301). M. Wosinszky. Nálezy v Gerjénu (Tojna) (str. 301—312.) L. Bella. Hradiště a žárové hroby na Purgstallu u Šoproně (str. 313—320). Dr. V. Grempler. Výklad některých zvláštních předmětů (strana 320—333). Dr. A. Lis sauer. O slovanských záušmcíeh (strana 333—338). Dr. Jan Szendrei. Národní kroje uherské na kresbách starých písemných památek (str. 385—405). článek důležitý i pro studium kroje slovanského. Josef Milí a 1 í k. Předhistorické památky komitátu ugocského (str. 409—418). Hlavně o hradištích se jedná. Rob. Fröhlich. Západní hranice Dacie a valy římské (str. 419—427). — Kromě toho je v každém sešitě mnoho drobnějších zpráv arehaeologických a kulturně-historických.

M.