str. 197

?. ??????? ? ?. ?????????. ??????? ????????? ?? ?????-?????? ?????????. Petrohrad, 1889—1891. (Dokončení.)

Třetí díl obsahuje starožitnosti jižních zemí ruských z doby velkého stěhování národů. Při tom však zabírá, valnou část knihy líčení archaeologie sibiřské, střadoasijské a na konee i některých západních zemí evropských.

Velké ono stěhování vzalo svůj původ v Asii; tam je dle spisovatelů kolébka oněch hlavních národů, kteří od té doby, co říše římská počala se rozkládati, vrhali se na ni v nesčíslných zástupech, pustošili a na konec ovládli téměř celým krajem, který kdysi byl pod žezlem římských imperatorů. Od 0. sť v Evropě vládli barbaři. Kultura tě,chto plemen nebyla však nízká. I oni kmenové, s jichž jmény spojuje se představa divokosti, Avaři, Hunnové, Gothové atd., měli ji dosti vyspělou. Všichni byli rozmařilí v oděvu i v celém živctě, a šperkovníctví bylo u nich vyvinuto tak, že i dvůr byzantský mnoho od nich přejímal. Priscus popisuje dvůr Attilův plný rozkoše a bohatství.

Tento bohatý ráz kultury doby. stěhování národu má původ asijský. Střední Asie, o níž nám zachovali zprávy zejména historikové Alexandra Velikého, slynula tehdy úrodností a oplývala zlatem. Někdy jsou zprávy až neuvěřitelné, na př. o bohatství Sogdiany a jejích hlavních měst. V těchto končinách odedávna žila a rostla celá řada národů, hlavně Skythové, od Peršanů zvaní Sakové, jichž soukmenovei (?j, jak jsme viděli, usadili se na březích Černého moře, pak Chorasmijové, Daiové, Massageti a jiní. Po smrti Alexandrově povstala tam dvě mocná království, parthské a baktrijské, na jejichž kulturu působily hlavně kultura řecká a perská, poslední nejvíce od té doby, co r 226 nad Parthií zavládla perská dynastie Sasanovců. Památky zde nalézané objevují ponejvíce tento dvojí ráz, pozdně řecký a perský (na př. bydliště nebo pohřebiště na hoře Afrosiabu blíže Samarkandu a více kurhanů v zakaspické oblasti).

Mongolsko a S i b i ř vyniká především nesčetnými mohylami. Starší zprávy je všeobecně připisovaly Čudům. Ale dle spisovatelů název „čudský" jest jen theoretický pojem něčeho „neznámého". Mohyly tyto nemohou nikterak náležeti kmeni finnsiémn. Většina jich je vyloupena a to hlavně Rusy, kteří jakmile počali osazovati Sibiř, pátrali ta po pokladech. Vedle toho však je přece zachována řada starších zpráv o kopáních jednotlivců, nejvíce cizinců; také státní výpravy se děly sem za účelem sbírání starožitností již od dob Petra Velikého. (Dr M e s s e r s ? h m i d t, M i 11 e r, vyslaný akademií). Nověji kopal tu soustavné R a d 1 o v v letech šedesátých.

Při tom se našla velká shoda mezi slohem památek asijských a jilio-ruskýeh z donské oblasti. Nejlépe to viděti na sbírkách v carské Eremitáži v Petrohradě. Věci náležeií vesměs k úboru lidskému nebo koňskému. Zejména tu vynikají různé ozdoby přílbic, massivné zlaté hřivny se stylisovanými zvířecími hlavami na koncích, pak řada destiček ze zlatého plechu, ozdobených postavami fantastických zvířat Všechny tyto výrobky nejsou cizí, odjinud přenesené, ale v Sibiři domácí. Typ jejich možno nazvati u r a 1 s k o - al t a j s k ý m. Je jisto, že nikde se nenašly tak skvostné zbytky koňského ústrojí jako zde. Je z toho vidět, že kmen, jemuž památky ty náležejí, byl především kmenem jezdeckým, asi polokočovným, poiozemědělským. Byli li to Massageti či Velcí Geti — dosud nelze říci. Sloh tento nalézáme hojně zastoupený i v památkách P e r m s k a (staré Biarmie), při čemž je zároveň možno sledovati, jak mezi tímto krajem a Východem od konce doby klassické existoval čilý obchod po Kamě a Volze. Tyto svazky obchodní rozvily se tu ještě více za doby byzantské a udržely se dlouho do středověku. Velmi důležitým nalezištěm odsud jo pohřebiště ananinské v gubernii kazanské.

Na Kavkaze a v Pod kar kazí nejdůležitějším národem byli Alani, předkové nynějších Ossetinců. Někteří, jako Dio C.assius, Ammianus Marcellinus, stotožňovali je s Massngety, ale je to zcela nejisté. Také není jisto, kdy sem přišli, bylo to však před I. stol. po Kristu. V Zakavkazí není téměř kurhanů,