str. 189

jmenuje hned názvem lidovým, čímž také i pro dialektologii bude práce tato důležitá. — Architekt A. Wiehl vydal pojednání „Česká chalupa na zemské jubilejní výstavě", jakožto zvláštní otisk z „Časopisu výstavního". Obšírný referát z péra dra. Peiskra přineslo „Atheneum" v r. 1891 p. 273.

Lid a jeho poměry.

Neznámý autor ve výstavním listě „Praha" (č. 57) rozepsal se s neobyčejnou znalostí o sociálních poměrech českého sedláka před sto lety. Název práce té jest „Český sedlák před sto lety".— "V témž listu v čísle 129 nalézáme článek „Kulturně-historický vývoj českého venkova na zemské výstavě". Práce tato zabývá se popisem modelů různých statků českých, pokud zastoupeny byly na zemské výstavě. Tak obsažen jest tu popis modelu starého statku (lánu) z jihovýchodních Čech, model půllánu, model moderního stavení hospodářského, popis vnitřku české chalupy a horské salaše. — Dr. J. Peisker napsal do „Národních Listů" (č. 166 a 167) důkladný a poutavý článek: „Zemskou jubilejní yýstavu doplňmež retrospektivou zemědělskou." Seznamuje nás v práci této zevrubně s českým pluhem. Mluví nejprve o rádlu východoslovan-ském (háku rudohorském, o perčáku, háku krkonošském), o rádlu zá-padoslovanském čili nákolesniku, jehož domov jest v Pošumaví. Dále poznáváme rádlo jihoslovanské, rádla pluhová, pluhy a ruchadla čili lopatáče. Konče důkladné své pojednání, žádá, aby sbírány byly plány vesnic (bez domkářů!), rozdělení polí, popis nářadí a nádobí, zprávy o životě rodinném, právu dědickém atd. Našim sběratelům folkloristům bude článek Peiskrův výtečným vodítkem při sbírání zpráv o poměrech agrárních našeho venkova.

V a r i a.

Dr. J. L. Barvíř podal do „časopisu Musea olom." článek „O čem svědčí rozdělení parcel ve tratích polních" (p. 23). — Knihu o bývalých poměrech na panství poděbradském .vydal L. Doležal pod názvem „Povšechný popis bývalého panství poděbradského". (Poděbrady 1891.) — Dr. Em. Kovář v článku „Lidověda u nás" (Národní Listy č. 202) snaží se v širších kruzích obecenstva vzbuditi větší zájem pro lidovědu, pracovníky pak nabádá ku práci přísně vědecké. .— Dr. V. J. Nováček vydal v „českém Lidu" (p. 82) práci „Eelací v příčině obnovení a vsazení mezníkův mezi rolími nad Polepy". — V „Literárních Listech" (p. 99) psal prof. dr. J. V. Kovák „O slovanských