Vyšívání a ornamentika.

K. V.Adámek upozornil v článku „Několik slov o českém vyšívání kožichovém" („Národní Listy č. 96) na nový zdroj lidové ornamentiky, na vyšívání kožichové. Vyšívání toto prováděno bývá obyčejně vlnou a vidíme je nejčastěji na pasech. Motivy neliší se nikterak od motivů při jiném vyšívání; i tu vzaty jsou nejvíce z říše rostlinstva. Dodatek ke článku tomuto uveřejnil autor v „časopise Musea olomúckého" (p. 78) pod názvem „Slovo o kožichovém vyšívání." — O vyšívání psali dále: VI. Havelková „Některé poznámky o české národním vyšívání" (Domácí Hospodyně č. 12), V. RůMčka „České umění lidové na zemské jubilejní výstavě v Praze" (Niva č. 15—16), B. Tyršova „české lidové vyšívání na zemské jubilejní výstavě" (český Lid p. 4), 1'. V. Vykoukal ve článku „Lidové umění na naší výstavě" (Světozor p. 342). — Musejní spolek v Olomúci vydal III. sešit svých „Moravských ornamentů'4. Sešit tento obsahuje ornamenty psaných kancionálů moravských. V obšírném úvodu seznává čtenář stručné dějiny popsaných tu kancionálů. Pak následuje popis kancionálů: boršického (z r. 1727—33); lhoteckého (1732-35); Raškova (1753—55); Pinkavova (1732—35); Šumberova (1830—34); růžeckého (před r. 1755). V dodatku popsán jest kancionál turolucký z r. 1684. čásť obrázková provedena M. Wanklovou; textovou čásť pořídil V. Houdek a J. Klvaňa.

Národní píseň.

V oboru tomto dostalo se literatuře naší letos velmi cenné práce: professora Hostinského znamenité studie „O naší světské písni lidové" (Český Lid p. 27). — J. Fr. Hruška: „Národní píseň na Chodsku" (Květy p. 115). O studii prof. Hostinského není třeba mluviti, tuť zajisté znají všichni čtenáři listu tohoto. Obšírná práce Hrušková obsahuje množství písní milostných, vojenských a pijáckých; z dětských písní: ukolébavky a koledy. Jinak jest s epickou písní na Chodsku; autor praví o ní: „Nejhůř jest to však na Chodsku s písní epickou. Nenalezli jsme v takovém počtu písní co nám jich předzpíváno a předříkáno, celé a samostatné, cenné, výpravné písně jistě chodské ani jediné!" — české národní písně vůbec ujal se J.Neruda v článku „Dvě slovíčka v čas o národní písni". (Národní Listy č. 176, 182), kdež známým svým milým způsobem přimlouvá se za to, aby česká národní píseň více a nás zdomácněla, aby hlavně ve škole a v rodině, v těchto dvou mocných faktorech byla více pěstována. Pozoruhodná jsou slova Nerudova o názoru, jakoby