str. 185

práce od Erbena, Němcové, Stránecké a Smoly — přidána článkem tímto nová studie, ze všech předcházejících největší a nejdokonalejší. Bylo by žádoucno, aby konečně i u nás některý odborník (lékař neb lékárník) sebral veškerý dosud uveřejněný materiál toho druhu a uspořádal jej ve knihu tím asi způsobem, jako učinil dr. Udziela neb dr. V. Fossel. Do „Českého Lidu" (str. 15 a sl..) podal sbírku „Pověry a zvyky lidu moravského při hospodářství" a do brněnského „Obzoru" článek „Smrt a pohřeb". (Obzor č. 13.) — A. Kellnerová: „Staré zvyky z mého mládí v okolí Domažlic", popsala v „Českém L''du" I. p. 73. — J. Kl(vaňa) popsal ve „Světozoru" (p. 31) „Jízdy „králů" na morav. Slovensku". (Srv. „Český Lid" II. str. 105.) — V časopise „Ratiboru" (č. 12) vyšlo pojednání F. Koláčka „Velikonoce na Poličku". V malé práci této podává autor popis velikonoční pomlázky a uvádí některé koledy, jež na Poličku se zpívají. Dle udání jeho jest pomlázka na Poličku trojí; hlavní koná se v pondělí velikonoční a nazývá se „dyno-váníu. — J. Košůil má v článcích o obyčejích a pověrách českých lví podíl; napsali: „Boží Hod velikonoční" (Bydžovské Noviny č. 3); „čížek" (Malý čtenář p. 243); „Dětský věk v podání prostonárodním" (Máj); „Dravci noční" (Hlasatel p. 26); „Hadi v podání prostonárodním" (Zlatá Praha); „Ještěrky v podání prostonárodním" (Rolník p. 60); „Milenci (Zábavné Listy); „Moucha domácí" (Naší Mládeži č. 1); „Na dušičky" (Ratiboř č. 44); „Na potkané" (Český Venkov č. 18—19); „Odvod" (Ratiboř č. 11); „Postava a povaha" (Máj č. 11); rRodina soví" (Vesna p. 164); „Ěeč (Ratiboř č. 42); „Sluky" (Ratiboř č. 23); „Sny" (Máj .č. 5); „Veverka" (Malý čtenář p. 196); „Vítr v názorech, pověrách a zvycích lidu českého" (Veana 1891, p. 324). — Velice cenný příspěvek ku poznání obyčejů ze Žďárskýeh hor podala Vl. Pittnerová v článku „Ze Žďár-ských hor", uveřejněném v „českém Lidu" (p. 68). — Množství obyčejů zaznamenáno v práci Fr. Přikryla „Záhoří po stránce ge ologi cko-e thn ogr afické", jež vycházela dříve ve „Valašských Hlasech", nyní pak samostatně v objemné knize. Referát ponecháváme si po ukončení celého díla. — Fr. SI. Štěpánek a V. Štětina uveřejnili „Lidové podání o škytavce" v „Českém Lidu" p. 84. — J. Tiray v „Orlici" č. 8 rozepsal se „o pověrách a čaroděj-ství". — M. Václavek, pilný sběratel na moravském Valašsku, napsal dva. články; první do „časopisu Matice moravské" (p. 224) „Doba vánoční na moravském Valašsku", druhý do „Časopisu musea v Olomouci" „Z pověr lidu valašského". Práce tato obsahuje pověry o pokladech ze dvou pramenů; jednak z rukopisu z roku 1828 vypsané, jednak pověry přímo z lidu čerpané. — Zajímavý historický článek napsal prof. dr. Zikm. Winter do „českého Lidu" (p. 155) pod názvem „Svědectví mrtvého". —