Pohádky a pověsti.

Pěkných příspěvků k tomuto oboru české literatury folkloristické dostalo se v knize dra. J. Polívky „Drobné příspěvky literárně-historické." Spisovatel probírá legendy „o Veronice", „Jidáši", pověst „o dřevu kříže" a j. Obšírný referát napsal o díle tomto dr. V. Tille do „časopisu českého Musea" (1891 p. 113 a si.). — Fr. Šrámek napsal do „časop. Musea olom." (p. 79) několik „pověstí o Spálivé." — Srovnávací studii o pověstech jednajících o pokladech na mostech podal do „Národních Listů" číslo ze dne 24. dubna V. T(ille). Probírá tu autor pověsti o pokladech na mostech (brněnském a pražském) a srovnává je s podobnými pověstmi národů cizích. Z českých uvádí pověsti zapsané na Kožnovsku (Kulda, Bayer), v okolí Benetic a Jemnice (Menšík) a v Badělicích (Hraše). Srovnává je pak s pověstmi podobnými z Bavorska, Badenska, jižního Saska, jižního Porýní a s pověstí z „Tisíc a jedné noci". Dochází k výsledku: „látka v nich (t. j. v pověstech těchto) obsažená jest velmi stará v Evropě a pramen její třeba hledati v dalekém Východě." Na konci studie své polemisuje s Grimmovým výkladem těchto pověstí (Grimm totiž pokládá osoby v těchto pověstech za mythické) a poukazuje na to, že na př. voják v pověsti se nalézající není osobou mythickou, nýbrž skutečnou, ježto ještě před málo lety voják na pražském mostě kamenném skutečně stával. — V „Českém Lidu" (p. 118) uveřejnil týž autor pozoruhodnou práci „Lidové povídky o panovníkovi povolaném od železného stolu".

Řada sbírek pohádkových v roce 1891 nebyla ničím rozmnožena.

Obyčeje a pověry.

Z prací samostatně vyšlých jmenujeme knihu dra. O. Zíbrta „Listy z českých dějin kulturních". V knize této zajímá nás vyjma dvou prací všech ostatních sedm. Hned druhá práce „Přežitky starodávných obětních obřadů" dotýká se pomalu již zapomenutých obyčejů: „stínání kohouta", „mlácení kačera", „stínání beránka", „shazování kozla" a „trhání hlavy husám na provaze pověšeným". Následují pak články: „Symbolika barev u starých Čechů", „Pověst o Meluzíně v českém podání lidovém", „Potupné zastave-níčko před svatbou", „Pověst o Žižkově kůži" a „Svatba únosem u starých Čechů". — Fr. Bartoš napsal články: „O domácím lékařství lidu moravského" do časopisu Matice moravské (p. 89). Ke všem již pracím o léčitelství lidovém — jmenujeme jen