str. 183

zemská jubilejní výstava a založení časopisu lidovědného — „Českého Lidu". V poslední době přidal se k těmto dvěma činitel nový: myšlénka uspořádati veliko:i výstavu národopisnou.

Přehled literatury od doby nejstarší podali jsme v , Českém Lidu".*) Článek, jejž dnes čtoucímu předkládáme, jest doplňkem práce předešlé, liší se však od předešlého tím, že snažili jsme se (aspoii u některých prací) obsah článků podati.

Doplňky k práci této byly by nám vítány; od pracovníků známých stačí nám udání obsahu jednotlivých prací, od jiných pak čtenářů prosili bychom, aby redakci „Č. Lidu" zaslali jednotlivé výtisky těch prací, jež v článku tomto pohřešují.

Bájesloví.

Česká literatura pracemi bájeslovnými byla posud chudá. Knihy, jež zabývala by se slovanským bájeslovím, neměli jsme od doby Rozumový. V roce 1891 učiněn byl zdatný krok ku předu vydáním obšírné knihy prof. dra H. Máchala „Nákres slovanského bájesloví." Obsah cenného díla tohoto bude čtenářům našim asi znám; kdo by chtěl poznati vnitřní cenu knihy, toho odkazujeme k referátu doc. dra J. Polívky, uveřejněnému v „Časopise českého Musea" r. 1892 č. 1. a ku věcnému rozboru dra J. Karlowicze ve Wisle, 1892, str. 235. — Menší články různé ceny napsal prof. J. Košťál: „Duchové horští a skalní" (Stýblův Vlastenecký kalendář 1891 p. 83); „Můra v podání prostonárodním" (Časop. Musea král. Českého 1891 p. 273); „Skřítek" (Bydžovské Noviny č. 4); „Víly lesní" (Český Venkov č. 2); „Vodník v podání lidu českého" (Český Lid I. p. 52). — Prof. L. Šolc uveřejnil ve Zlaté Praze studii o „Králi Ječmínkovi" (p. 44). V pečlivé práci této snesen veškerý materiál o králi Ječmínkovi, čímž širší obecenstvo seznámeno s pěknou partií národních pověstí našich. Jen s výsledky, či lépe řečeno s dohady mythologickými, jež pan autor ke konci uvádí, nelze souhlasiti. — V prvním sešitu „Knihovny českého Lidu" vydal dr. Ó. Zíbrt práci „Skřítek v lidovém podání staročeském." Práce tato obsahuje pět kapitol: „O úctě domovních bůžků"; „Staročeské zprávy o skřítkovi z doby nejstarší až do XV. století"; „Skřítek v podání lidu českého ve stol. XVI.—XVIII."; „Skřítek (koltún) ve vlasech po názoru lidu českopolského"; „Stará zpráva Mat. Poličan-ského z r. 1613 o hadu bospodáříčkovi a o hadu s korunkou". Jako dodatek ke práci této napsal článek „Zpráva o skřítkovi zroku 1382" (v Českém Lidu p. 186).

*) Ročník I., selit 3.-6.