mnoho scházelo. Nádoba tato byla stěn tenkých a barvy šedé, z blíny jemnější, propracované.

Druhého dne přišli dělníci opětně na hrob, jejž již opatrně odkryli a nádoby dle návodu mého, jim den před tím daného, pomocí nožů vydobyli. Zde se nalézaly nádoby dvé, a to prostranná popelnice, naplněná hlinou, popelem a zbytky nespálených kostí, na vrchu jichž ležely dva zlomky jehlice bronzové, silně patinované.

. Vedle popelnice stálo osudí z hlíny jemně propracované, stěn tenkých, barvy žlutavé, bledě okrové; ozdobena jest jemným rýhováním kol objemu nádoby: čtyřmi rýhami a nad nimi vždy kus od sebe rýsovanými trojúhelníky. Od prostředka ke dnu nalézá se podobné rýsování jako u nádoby z hrobu prvního. (Obr. 2 b.) V nádobě té zastrčena byla nádobka bez dna, černá tuhovaná, s okrajem málo přehnutým, na němž proti sobe v kraji byly dva malé pupíčky. Pokryta byla nádobkou talířku podobnou. V nádobce nebylo jiného než velmi jemná prsť.

Oba hroby byly poměrně mělce uloženy, něco málo přes půl metru pod povrchem země, jámy byly kotlinovité, černou zemí uhlíky promíchanou vyplněné. Mohyly se v místech těch, pokud lidé pamatují, nad nimi nenalézaly žádné.

* Kameny obložený hrob v Bošíně. Koku 1886 stavěla se na

poli pana Zedníka, rolníka v Bošíně, řepní váha. Pole položeno hned za osadou vedle okresní silnice ke Mcelům vedoucí, po pravé straně. Zde byl nalezen ve hloubce asi na 1 metr opukovými kameny obložený a na vrchu taktéž plotnami opukovými pokrytý hrob s jedinou kostrou, položenou hlavou k západu, nohami k východu, obličejem vzhůru. Po pravé straně její nalézal se klín kamenný, z hadce vyrobený, 135 cm. dlouhý, v ostří 4 cm. široký, silně přiostřený, neopotřebený, očividně dar votivní, a rozpadlé zbytky jakéhos plíšku bronzového. Klín chovám ve svých sbírkách. Kostru dělníci rozmetali.

Ant. Stifter, lékárník v Křinei.

Česká literatura folkloristická za rok 1891.

Napsal Ferdinand Pátek.

Rok od roku rostl počet prací národopisných, literatura naše každoročně obohacena byla novými a novými pracemi. Jedním z let nejlepších, jest zajisté uplynulý rok 1891. V roce tomto vydáno bylo několik velice pěkných prací, jednak samostatně, jednak pak v různých časopisech. Dva veliké faktory vzpružily činnost tuto: