str. 173

starým odděluje louku Dudkova od louky Jana Zykšova z Opatovic. ...Vystaven mezník při konci roli Kuželový, slově Křížový. Od toho se zase šlo přes silnici k pravé ruce nahoru k rolím Mathouše Kužele, Tomáše Němce, Floriana, Adama Tasy, Havla Jírova, Mikuláše Průšova, Jakuba Prchala, Tomáše Slámy a Martina Šíchy a k těm rolím bylo kamení navezeno od poddaných pána z Kolovrath, aby se i ty vymeziti mohly od gruntuov téhož pána z Kolovrath, takž jakž žádal p. ouředník...

I když tu tak počal odpor býti, toho zanechavše, šli jsme dolů pod čihadlo až k lukám a tu v té dolině pod čihadlem stojí vrba velká, stará mezi loukou Martina Šíchy a pána z Kolovrat; u tý vrby položen mezník, a ten odděluje louku téhož Martina Šíchy ležící nahoru k Bahnu od louky pána Kolovratskýho ležící k oulehli naproti čihadlu. Od toho jda nahoru k rybníčku, kterého Florián po ta léta z polovice užíval, opět proti staré vrbě mezník postaven, slově Zmoklák. Nad tím u menší vrby v té dolině třetí mezník, Eoháč, pro způsob kamene tak řečený. — Opět nad tím veyš k rybníčku u vrby vyhnilé proti roli Šíchově postaven mezník, slově Sekáč. — Vejš v té dolině mezník pátý proti té roli Šíchově, Zavadil slově. Nad tím vejš proti roli Mikuláše Průšova u prostřed doliny těch luk postaven jeden Košíř slov*. Item u vrby málo vejš stojící opět jeden. A na vrbě nad ním vejš k hrázi stojící kříž vylíčen, od toho kříže dáno mu jméno Křiž o vnik. Na hrázi mezi třešněmi na též hrázi vyrostlými naproti těm dolejším vrbinám a mezníkuom opět jeden, slově „Neh ej b«j se". Nad rybníčkem leží studýnka v gruntech Bahenských nad tou dolinou, v které tok vody odděluje grunty. Nad tou dolinou při pravé ruce leží roli Floriánova. Na rohu té roli mezník Š í p o v e k. Nad tím, vedle též roli, při druhém konci nahoru při cestě mezník. Item vejš od toho zase jda k Bahnu, leží za tou cestou jiná roli Floriánová slově v Hliništích, na rohu jejím mezník slově Hliník. A na druhém rohu též mezník Nemastil. Od toho šmikou jda nahoru k Zbraslavicím u roli Tomáše Slámy dva mezníci, na jednom konci jeden a na druhým druhý, šlovou Blíženci. Za těmi leží role Jíry Havlova; u tý mezník opět jeden. Vedle Havlovy roli Michala Houžvičky slově v Hliništích též mezník nazvaný Nakovadlí. Nad Nakovadlím na mezi při rolích Adama Kašky a Jakuba Prchala mezník Neprchal. Opět vejš konec roli Dudkovy a Kuželový mezník Vopozdil. Za tou Kuželovou rolí leží Šíchova; u ní mezník Eoháč. Za rolí Thomase Němce a Adama Tasy mezník. Dále k Předbořicím proti palouku Jiřího, rychtáře z Oppatovic, z levé strany a z pravé Adama Tasy též mezník. — Item: Doleji slově v Sítinách neb Nadávcích, v cestě proti roli Jíry Havlova mezník Nadávek. Item: Nad ním vejš v roli Jakuba Jírova mezník. Nad tím u palouka Tomáše Slámy mezníci dva. — Odtud, kudy se nese voda vrchovištná dolů v tom toku nad roklí vy-