str. 172

„Létha tohoto běžícího 1591 ve čtvrtek post Dominicam Cantate, jinak 16. dne měsíce máje Jich Milost páni šephmistři a páni spolu-radní vedle jistého dnuov předešlých na tom zůstání a snesení s urozeným pánem, panem Petrem Novohradským z Kolovrath a na Janovicích z prostředku svého ráčili sou na grunty své Bahenské ležící vedle gruntóv téhož pána, pana Petra Novohradského, vyslati osoby tyto: pana Pavla Skřivana, času toho šephmistra staršího, pana Martina Zelenku, pana Matěje Dítě, pekaře, pana Pavla Lithomyšl-ského, písaře radního, a podle nich Jana Hubku, písaře pánuov ho-spodářuov obecních, za příčinou vyměření a vyznamenání gruntuov příz dotčených jedněch od druhých . . .

Po té cestě jda dolů k Opatovicím, když se přišlo na konec roli Tomáše Slámy, z kteréž on plat k záduší na Bykáň dává, od kraje té roli se šlo po mezi na pravou ruku ležící nahoru k Bahnu. A v té mezi vedle roli Adama Tasy položen první mezník, naproti roli z druhé strany urozeného p. p. Petra Novohradského z Kolovrat ležící vedle roli pánův Salavův k straně polední; a tomu mezník dáno jméno Jan-Jíra, a to proto, že na něm pro lepší a budoucí pamět po pardusu dáno Janovi, synu Jiříka rychtáře z Oppatovic, a Jiříkovi Němcovi z Bahna. Nad tím jdouc upřímo nahoru k Bahnu u roli Havla Jírova z Bahna postaven mezník druhý, slově Jalověj;, nad ním výše třetí slově Hložek, protože blízko hlohu naproti němu okolo dvou krokuov blíž k cestě stojícímu mezi rolíma Mikuláše Průšova a Mikuláše Němcova postaven jest. Za tím dolů k silnici grunty pana z Kolovrat, jež odmezuje. Na tom mezníku dán pardus „ Jiříkovi, synu Vítka z Bahna, čtvrtý položen mezi rolí Mikuláše Němcovu a Matouše Kužele též naproti šípku na mezi těch rolí vyrostlému; nazván Kužel pro pardus Mathouše Kužele na něm. — Pátý za rolí Mathouše Kužele vedle roli Kuby Jírova jinak Prchala naproti mezi mezník sluje Prchal. VI. za rolí Adama Tasy mezník sluje Jezírko od místa, v kterém postaven jest, tak řečený. VIL roh mezí ležící naproti rolím Adama Kašky, syna Šimánkova a Michala Houžvičky slově Houžev. Osmý konec roli Mathouše Kužele, při cestě oddělující grunty Bahenské od gruntův pána z Kolovrat, nazván Kozlíček. Na tom dán pardus pacholeti Mathoušovi, synu Jakuba Prchala. Od toho jdouc dolů k silnici vozní cestou, v té cestě právě u prostřed postaven mezník tak, aby, když se tudy s vozy pojede, se okraěovati mohl, mezi rolema z levé strany jdouce dolů k lukám, rolí Jana Zykšova z Oppatovic a naproti ní Mikuláše Dudka jinak' Němce, slově Vozník, a to jest již devátý. Desátý v týž cestě konec roli Mikuláše Němce nazván Škorpík pro nevoli a škorpenici zběhlou. Jedenáctý k louce a silnici dolů Starý mezník. Dvanáctý vedle silnice při hrázi, kde byl příkop, od poddaných pána z Kolovrat udělán a zase zameten jest, při kraji luk Mikuláše Dudka z Bahna a Jana Zykšova z Oppatovic, slově Dudek, a ten s předešlým.