str. 155

dolejší straně do kulatá přiostřen a zasazen do důlku v kameni nebo v tvrdém dřevě, kde se může snadno točiti;*) nahoře jest rovněž zúžen a zakulacen, ale nikoli přiostřen, zúženou pak část objímá a přidržuje ke stěně dřevěný „pavouk",**) v němž se může také točna snadno točiti.

Do točny jsou zadlabácy dva dřevěné „svlaky",***) jeden nahoře, jeden dole, a na těch jsou na vnější straně přibita prkna, důkladná, silná. Svlaky mohou býti i na druhé straně zadlabány do podobného trámce, jako jest točna — ten jest ovšem volný; tomuto trámci říká se „přivírka".

Novem už se dvéře na točnu nedělají. Kde jsou, jsou zděděné, staré, kdo ví jak staré! Jen jednou slyšel jsem zprávu, že si je dal kdosi dělati už za paměti nynějšího pokolení, ale to už prý před dobrými úOlety. Staří však dovedli takové dvéře svým způsobem i zdobiti. Tak prý na př. dvéře na statku někdy Kozinově v Újezdě, jež so zachovaly až do ohňů v této obci v letech sedmdesátých, vypadaly takto: Do točny a do přivírky byly zadlabány tři páry svlaků (dřevěných) a silná tvrdá prkna byla zapuštěna mezi svlaky a takto k nim přibita zvláštními tvrdými hřeby dřevěnými, jichž hlavy asi 2 cm. sir. čtverhranné, po plochách mírně sraženy, vyčnívaly as na 3 cm na vnější straně dveří. Hřeby byly zaraženy do prken „na štorc", t. j. s hranami ve směru svislém a vodorovném, jsouce pak stejnoměrně rozestaveny byly zároveň dveřím zvláštní, podivnou okrasou.

Připomenouti sluší, že dvéře na točnu dělaly se vždy čtverhranné a to i tam, kde zavíraly vchod nahoře okrouhlý, jak o tom bude hned řeč. Dřevěný pavouk, otvírá-li někdo, mocně vrzá, prozrazuje příchozího. Proto se snad ustálil zvyk, že za dne bývají dvéře domovní otevřeny. Hlavním účelem dveří na točnu byla pevnost, můžeme říci nedobytnost. +) Člověku se zdá ještě dnes, když jimi prochází, jakoby vstupoval ne do statku, nýbrž do nějaké tvrzi z dávných dob. Zavíraly se dvéře na točnu jako jiné „na vodbičku", v noci se „zandávalo", když se šlo z domova, zavíráno „na řetěz". O tom o všem bude výklad ve zvláštním odstavci.

Na dveřích domovních práce novější nemám, nač bych upozornil. Jest to jako s novými brankami: kolik hlav, tolik smyslů.

Do nedávná dělávali na Chodsku v rohu dveří dole malý, čtverhranný otvor, jímž mohla volně procházeti drobná domácí zvířata.

*) Pro větší stálost zaráželi někteří dolo do točny železný čap. **) Dřevo v podobá polokruhu o průměru 2—3 dm, v němž jast zařezán otvor na točnu. Rovnou stranou přibíjí se ke stěně, k čemuž bývají na koncích malé výběžky z oblouku. **¦) Silná lišta.
+) Se snahou po této vlastnosti starých staveb chodských se shledáme^ jeste pří jiných „přežitcích"; při nebezpečném položeni Chodska a přetěžkém úkolu hraničáru Chodů byla taká snaha nad jiné důležitá.