str. 152

Dnes najdeme i ve starých gruntech po celé Hané také kuchyň — jako i na našem půdorysu (ohr. 5. g). Ale kuchyně tyto, přiléhající vesměs k zadní zdi jizby, jsou novějším přístavkem. V našem případě přistavěna byla v letech sedmdesátých. Starý hanácký grunt kuchyně neměl, nýbrž síň byla zároveň kuchyní; tam vařila hospodyně na ohnisku, lávce to zděné, asi 70 cm. vysoké a ke 40 crn. široké, jež přiléhala ke zdi jizby. Na ohnisku vařilo se, stačil-li k tomu menší oheň; ostatní se peklo v peci. Z ohniska vedly dva otvory (čelesna, na jižní Hané čelusťa) zdí do pece a kamen v jizbě. Kouř z čelesen vycházející plazil se po zdi do otevřeného komína nad ohniskem. Průvan v peci a kamnech působen menšími otvory nad čělesny, tak zv. sopouchy. Názorně vykládá Skopalík (Pam. Žáhl. II. 4.), jak se vyvíjela v hanácké chalupě kuchyň: napřed ohraděn kout s ohniskem v síni, pak rozdělena síň příční zídkou tak, že zadní místnost tvořila malou kuchyňku, konečně přistavěna kuchyň samostatná na dvorské straně jizby (g na půdorysu). Taková kuchyň mívá dvě okna, menší než v jizbě, bývá dosti úzká a zeď u vrat bývá se-šikmena, aby se do dvora lépe vjížděti mohlo. Tam pak buď přeloženo jenom ohnisko ze síně, tak že pec i kamna v jizbě vytápěna pak z kuchyně, nebo pokročeno ještě dále a přeložena i pec do kuchyně (jako na našem půdorysu). Z jizby proraženy do této nové kuchyně dvéře; jiné vedly z kuchyně na dvůr; aby jimi zima nevnikala přímo do kuchyně, přistavěna vedle kuchyně za síní malá předsíňka, jíž na Kroměřížsko-Holešovsku říkají podsíňka, na Olomoucku pak pří-sanek (dial. přésanek, /* na půdorysu) — gramatický to tvar zajisté velmi zajímavý. V kuchyni stává police (almárka bez dvířek) na nádobí, které druhdy bývalo vesměs dřevěné a pěkně vyřezávané; také ližičník, zcela toho tvaru, jak jej podnes najdeme v moravských Kopa-nicích. (Jeden prastarý hanácký ližičník s ornamentikou velmi vkusnou vystaven byl letos .v Tovačově.) Buď v kuchyni nebo v přísanku stává „hřez" na umývání nádobí, putynky na vodu atd. V síni stává vál na prádlo, v létě tu spávají děti. V prostorné, ale nízké a tmavé komoře ukládají se nejrůznější věci. Odtud vedou příkré dřevěné schody (i na půdorysu) na horní komoru, ze které se vchází na oddělenou komoru obilní či sýpku nad žudrem. Do sklepa vedly schody buď z komory (jako na našem půdorysu k) nebo ze síně padacími dveřmi, nebo i z přísanku dveřmi kolmými; chodba šikmo nad schody postavená slula šíje. Ve sklepě ukládají se „zemsky jabka či zemáky", mléko

a podobné. (Dokončení.)