str. 141

Všechny tyto popisy pak mají na zřeteli toliko grunt jiho-hanácký. Srovnáváním svých vlastních studií o gruntě starohanáckém na Olomoucku s popisy typu jihohanáckého seznal jsem, že tento typus od severohanáckého na Olomoucku v některých věcech se liší.

Podám popis starého typického gruntu severohanáckého se stálým zřetelem k jihohanáckému; k tomu pak připojím několik úvah o dějinách domu na Hané.

I.

Popis gruntu hanáckého postavíme na široký základ stručného popisu hanácké dědiny. Téměř všechny jsou tak zvané okrouhlíce (tohoto výrazu arci lid náš nezná), t. j. osady s návsí poněkud okrouhlou, často trojhrannou, nebo vůbec nepravidelně vydutou. O starobylosti takových osad bylo u nás častěji psáno; pocházejí zajisté z dob staroslovanských. Teprve v tomto tisíciletí asi počato stavěti osady v podobě ulice, a koncem minulého století, za dob Josefových vzniklo konečně i na Hané nemálo osad skládajících se z jediného řádku chalup. Osad po způsobu německých kolonií XIII. stol., jakož i vesnic s usedlostmi roztroušenými (pasekami, kopanicemi) na Hané není. (O tom šíře jedná můj článek: O způsobu stavby dědin moravských v Časop. vlasten. muz. spolku v Olom. VI.)

Hanáci neznají slova „ves"; i tvar „vesnice" teprve novější dobou prostřednictvím školy zjednává si na Hanou průchod. Vesnice jest Hanákovi „dědinou", ale hanácká dědina má „náves" (na jižní Hané „návsí").

Pohled, jejž hanácké dědiny se zachovaným starobylým rázem ze vzdálí poskytují, jest takový: vysoké doškové (slaměné) střechy stodol obklopujících dědinu zevnějším věncem, vyčnívají vysoko nad střechy domů. Jenom věž a střecha kostela na vyvýšeném místě návsi stojícího, pne se ještě nad tyto střechy stodol zároveň s několika štíhlými topoly. Ostatně však neviděti z hanácké dědiny, blížíme-li se k ní, nic než zahradní zídky (na jižní Hané ploty) a mezi stodolami hojnost stromů ovocných. Řada nezbytných při hanácké krajině vrb — „hanácké palmy" — označuje směr řečiště potoka.

Domy stojí v hanáckých dědinách podélným průčelím svým k návsi obráceny a jsou od sebe odděleny jenom vraty na dvůr vedoucími. Tu a tam (ve starších domech arci jen výjimkou) jsou vrata také pod střechou domu. Kozlehlá hanácká náves jest téměř úplně prázdná; jenom kostel nebo kaple ruší příjemně tuto prázdnotu. Tu a tam před některým gruntem stojí strom a — vyjma trhová městečka — jest náves porostlá trávníkem.

„Gruntem" rozumí Hanák v širším smyslu selský statek i s polnostmi (z pravidla půllán, kdežto čtvrtlán sluje na severní Hané