str. 140

pádná je shoda ústního podání o nízkých starobylých křížích kamenných i v jiných krajinách cech. *) Ve vsi Chrastavici u Domažlic na př. stojí na návsi na nepatrné vyvýšenině, jako na nějaké nízké, během věků skleslé mohyle, nízký kamenný kříž, o němž místní pověst vypravuje, že postaven byl na památku vraždy; bylať prý zde před dávnými lety ubita nějaká žena.

Kamenné kříže staršího rázu vyskytují se dle zprávy Archaeol. Pam. (XIV. 669) též v okolí Miletína a z křížů tu uvedených stojí jeden na místě, kde slově „u zabitého". Topický tento název místa není zajisté nahodilý.

Dodávám jen ještě, že pátral jsem velmi důkladně po nějakém názvu křížů tuto popsaných, zvláště byl jsem zvědav seznati, nena-zývá-li je lid „kamennými bábami" ; ale po názvu takovém marně jsem se pídil, lid v okolí Chrudimě jména toho nezná.

Hanácký grunt.

Popisuje a uvažuje V. Houdek.

Povšechný ráz hanáckých dědin je dnes docela moderní, internacionální. Kdyby nebylo starobylého půdorysu návsi, takořka nic by nás neupomínalo na prastarý jejich původ. Jesti Haná od polovice tohoto století jako vyměněna. Za tu dobu nebyla ani jediná hanácká dědina ušetřena aspoň jediného velikého požáru, po němž každá znova vystavena zcela moderně. Bílými vranami jsou tudíž dnes takové grunty na Hané, které vypadají starobyle; třeba projíti někdy i několik dědin, nežli najdeme stavení, jehož zevnějšek naši pozornost upoutá svým starobylým rázem. Mluvíme-li tedy o typu hanáckého gruntu, máme na mysli pouze bývalou typickou podobu jeho, jak se zachovala již toliko v několika jedincích.

Jak za stará vypadal grunt jih o hanácký na Kroměřížsko-Hole-šovsku, velmi důkladně a spolehlivě popsal zvěčnělý Fr. Skopalík.**) Co kromě toho kde o gruntě hanáckém napsáno, jest buď jen stručné, ***) buď povrchní, ano zrovna nesprávné, +)

*) Takových křížů několik zachováno posud na Broumovsku. Jeden u Metuje
má nápis, že p-ostaven ke konci XV. století od vraha zabitému. **) „Památky obce Záhlinic", Brno 1884, II. str. 1—10.
***) Dr. Běda Dudík, Catalog der nationalp.n Hausindustrie und der Volks-traehteu in Mahren; Weltausstellung 1873 in Wien. Oesterreich, Gruppe XXI. S. 142 des officiellen Catalogs. Biiinn 1873, pag 7-9. +) Dr, C Lechner, Land und Leute der Hanna v časop. „Globus" LI.