1. Největšídélku (měřenou tak, jak shoda frankfurtská nebo Broca ukládají).

2. Největší šířku (měřenou rovněž tak).

18. Příčný nadušní objem lebky.

Z těchto měr se ovšem vypočtou příslušné indexy.

Všechno další propracování ponecháváme větším a samostatným pracím odborným. **)

I. Předhistorické lebky v museu pardubickém.

Lebky v museu pardubickém měřil jsem roku 1891. Pocházejí ze dvou pohřebišť, z Dašic (dvě) a z Dražkovic (tři). Třetí lebka dražkovická byla však úplně na kusy rozdrobena, jež se mi podařilo stěží slepiti tak, že aspoň celkový ráz a útvar lebky je jasný.

*) Obě tyto míry lze jen měřiti pomocí zvláštních aparátů, jež každému nebudou hned po ruce. Proto jsou jen eventuelní. Úhel lícní ovšem dlužno vždy hlouběji analysovati.
**j Práci takovou máme již jednu výbornou: „Crania bohemica" od dra. J. Matiegky. Jelikož však na brzké pokračování její (obsahuje jen spra-ování materiálu ze slovanských hrobů z konce doby předhistorické) není naděje, a zatím se nové doplňky objevují, myslím, že projektovaná naše sbírka přijde vhod všem pracovníkům na poli české předhistorické archaeologie a anthropologie, kteří poznali, že výsledků kra-niologických nelze více pomíjeti v studiu dějin obyvatelstva země české.