str. 130

Na odůvodnění tohoto stanoviska má redakce za svou povinnost aspoň několika stručnými slovy označiti, na jakém stanovisku stojí vůči moderní kraniometrii. Kdo zná dějiny kraniometrie, všechny její proudy a pokusy od počátku, od Daubentona až po naše dny, kdo se dobře seznámil nejen s cestou výslední, na niž se nacházejí na př. Němci se svou shodou frankfurtskou a hlavně geniální Broca, ale i s výstřednostmi starší i moderní doby, ten, doufáme, pochopí a i schválí naše stanovisko i naše omezení. Od tohoto omezení na nejmenší míru i v popisu i v měření materiálu, neodvracují nás prozatím ani nejnovější útoky na dosavadní systémy kraniologické. Jak známo, prof. M. Benedikt a hlavně prof. Aurel z Toroku podnikli poslední dohou pravé tažení proti nim. Nemohouce se zde o věci dále šířiti, stručně našim odborníkům, jichž počet utěšeně vzrůstá, vyznačujeme své stanovisko.

Nestojíme tak zásadně proti náhledům Torokovým, jako jiní, hlavně němečtí kraniologové, uznáváme rádi, že v jeho opravných myšlénkách a návrzích je mnoho dobrého, ba ani proti jeho základní myšlénce, všechno dosavadní kraniologické zkoumání zvra-cující a je na jinou dráhu vedoucí, se nestavíme. Netvrdíme, že by se kraniologie nemohla pojmouti jako věda, která má svůj účel sama v sobě, totiž vyzkoumání zákonnosti v stavbě lebky. My pouze stojíme na tom, že vedle tohoto účelu, který Torok vytkl kraniologii a který ho přirozeně vede k velmi detailnímu zkoumání lebky, ke stům, ba k tisícům měr na jedné lebce, má stejnou oprávněnost i jiný cíl: srovnávání útvarů lebky k účelům ethnologickým a zoologickým. A pro toto nám leckdy dostačí i menší řada, ba snad jen několik znaků, několik měr, jen když nám rozdíl dobře vyznačují.

Proto jsme také vybrali z dosavadních systémů jen ty míry, které se v dosavadní praxi více méně osvědčily, a podle tohoto jednotného systému chceme uveřejňovati český předhistorický materiál, jsouce přesvědčeni, že bude-li správně zkoumán a spra-cován, neztratí ceny nikdy, ať se nynější methoda kraniometrická dostane na dráhu jakoukoliv.

Budeme tedy uveřejňovati měření, hlavně ovšem lebek, beze všeho detailnějšího popisování. Omezíme se vždy jen na krátký popis toho, z jakého druhu hrobů a z které asi doby materiál pochází, pak na určení pohlaví, stáří, na stručnou charakteristiku celkového tvaru,po případě i ocenění, k němuž navrhujeme pak připojovati následujících osmnáct h 1 a v-n í c h m ě r: *)

*) Nechceme je ovšem nijak vnucovati, a práce na základe jiném neodmítneme. Jo to jen návrh na prozatímní jednotuý systém. Také naše starší měření neuvádějí na př. rozměrů sub 16—18.