str. 129

Ta jim dá hospodyně všeho hojně, aby jí v jiném domě nepo-mlouvali. Co tito chodí a zpívají, brousí kat po všech koutech domu, kde by vejce nalezl a sebral. Každá hospodyně, která jím dá hodně, dostane od krále kus ornátu. Když takto všecka stavení obešli, prodají sebrané věci a o peníze se rozdělí. Nejvíce dostane král a kat.

J. A. Krása.

Sbírka materiálů k předhistorické anthropologii zemí českých.

Mimo české museum v Praze je již v Čechách, na Moravě a i jinde roztroušeno po různých museích dosti hojně antbropologického materiálu, pocházejícího z hrobů předhistori-ckých. Důležitost jeho se dosud plně neocenila.

Všude se sbírá především jen archaeologický materiál a anthropologický bud! se povaluje ladem v podruží prvého, nebo se vůbec neschovává. Ještě nedávno dozvěděli jsme se o nálezech hrobů předhistorických, z nichž lebky a kosti byly opět zakopány. To je chyba. Upozorňujeme znova těmito řádky, že kosti lidské z českých hrobů předhistorických mají pro vědu velikou důležitost a zasluhují býti dobře uchovány a opatrovány. Vždyť již dosavadní první, ba možno říci takořka jen přípravné práce v tomto oboru ukázaly několik zajímavých a pro anthropologii zemí českých i slovanských důležitých problémů, ukázaly zejména, že obyvatelstvo předhistorické v Cechách z valné části různilo se tělesně značně od obyvatelstva nynějšího, kterážto proměna zůstává dosud nevyjasněna; ale lze doufati, že čím více bude k tomu způsobilého a spracovaného materiálu, tím budou i výsledky jistější a pro výklad pravěku země české důležitější. Dříve však nutno materiál sebrati a podle moderních method jej prostudovati!

Vycházejíc z tohoto stanoviska otevírá redakce Českého Lidu sloupce svého sborníku systematicky pořádané sbírce předhisto-rického anthropologického materiálu. V ní budou čas od času postupně uveřejňovány takové práce, které v podobné formě dosud jinde nebyly uveřejněny. Popisy nebudou rozvláčné,' beze všeho, co je zbytečné, a také z měr osteometrických upotřebí se prozatím jen hlavní, dosud nejosvědčenější, na nichž jsme se shodli společně s několika přáteli anthropologie.