str. 118

Tak obešla se celá ves. Kolem dvou hodin šel průvod: hudba,, mládenci, čtyři družičky, kat čili biřic a prometač do domu krále,, jehož vedli pod nebesy takto sestrojenými: na čtyřech holích lískových, do spirály oloupaných přivázána byla loktuška hedvábná za třásně. Na konci každé tyče zavěšen z mateřídoušky věneček. Nebesa nesena čtyřmi družičkami. S králem šli pro králku, která pak s králem pod nebesy společně šla pro prince a princku.

Král a královna, princ i princka měli na hlavách věnečky. Král korunu: obroučku a z ní čtyři proutky nahoru vynikaly, jež byly nad středem obroučku svázány tak, že tvořily korunku podobnou kněžskému kvadrátbu. Proutky ovinuty byly rozmarinou, později myrtou. Oděvy osob jednajících byly podle běžné mody; dívky mívaly šaty obyčejně bílé. Jen prometač, který šel v čele průvodu s koštětem,, byl nápadně oděn, ve tváři zamazán, měl brejle na očích, dával šňupat, dělal tatrmany a staral se vůbec, aby diváci se bavili.

Průvod zastavil před hospodou. Dovnitř vešla toliko hudba. Před hospodu přinesena stolice. Na ni vystoupil biřic (měl na hlavě čepici a po boku palaš) a provolával: „Lidi, lidi, lidičky, co se torná díti, že se má dnes panu králi hlava stíti. Chce-li králka krále-míti, musí ho teď vyplatiti stříbrnými řetězy a zlatými penězi. Vivát!"

Ke stolici přistoupil král, klekne a biřic mu srazí věneček s hlavy. Králka chytne jej do nastaveného klína. Biřic volá: „Otče,.. Otče, otče náš, pane králi, hlavu dole máš."

Ted: celé království šlo do hospody a posadilo se za konšelský stůl. Na přední místo do rohu král s králkou, na levo princ s prin-ckou, vedle nich družičky. Zde počalo se tančit. Kolo začal starší mládenec se starší družičkou. Po nedlouhém tančení zastavili a starší, mládenec připíjel a vybírány byly peníze.

V. S. Ponec.

Podle svědectví Košťálová*) posud místy hrává mládež v pondělí svatodušní na krále také v okolí Kr. Hradce, ačkoli čím dále tím více slavnost hyne. Slavnost sklesla tu na zábavu dětskou. Z říkadel čili „přidánek*1, jež biřic vyvolává, uvádíme podobné veršíkům ve stati Poncově: „Těm N. přidáme plachtu trávy, že mají pěkný krávy. Eště jim přidáme bochník chleba, že jsou hodni oba." — „Těm N. přidáme zvoneček, že mají neumetenej dvoreček. Eště jim přidáme otep lenu, že má N. hezkou ženu." — „Těm N. přidáme poleno, že by si dali pro krejcar vrtat koleno (nic králům nedali). Eště jim přidáme keře, že před námi zavřeli dvéře." — „Těm N. přidáme věnec, že je tam poctívej mládenec. Eště jim přidáme růžičku, že odtud budeme mít družičku." — „Těm N. přidáme máje, že odtamtud budeme mít pana krále. Eště jim přidáme májku, že máme odtud paní králku. Eště jim přidáme fůrku stlaní, že mají dceru na vdaní." — „Těm N. přidáme pytel smetí,, že mají hezky děti." Po každém říkadle zapráskají skotáci biči.

Zbt.

*) Dětský věk, 1892, str. 209—212.