str. 114

jsou bohatě vyzdobeni. Mají hřívy a ocasy propleteny kvítím a pen-tlemi. K průvodu druží se trubači, pískač a dudák.

Podrobností, jaké jsou obřady při májích (vybírání peněz a pod.), pomíjíme. Krolmus popisuje dle zprávy Jos. Lehečky obchůzku s králem v Semicích u Písku r. 1847. Na konci obřadů vystoupí kněz čili plampač a vyčítá mravy i nemravy jednotlivých sousedův i jejich čeledi, fri tom činí narážky na různé příhody směšné, postyskuje si, kde nebyli štědří ku průvodu s králem.

Podobně slavili krále o letnicích na Klatovsku vr. 1835 podle pamětníků (na Oujezdci, na Vostřeticích, Předslavě, Bolešinách, .Makově, Domažličkách a j. v.). Kněz čili plampač končí jednotlivé říkání slovy: „Et pica straka, komedie kavka. Mistře králi, je-li pravda?" Král vždy potakuje: „Jest pravda a přilži, co se pravdy nedostává. Kdo lži svědčí, jest lhář větší. Kdo nedosvědčí, ještě větší; dělej dál." Kněz pak vždy začíná rýmování úvodním výkřikem: „Hýle! iHyle! Hýle!", příbuzným patrně s moravským „hýlom".*) Rýmuje vždy: „Hýle! Hýle! Hýle! Zatrub, trubači, této chvíle, ať se nám čas ukrátí na čtyři míle. Nebudeš-li troubiti, budem tě za vlasy tahati." Smích a vřava tiší kněz pokřikem: „Hou-ha hou!" Vypravuje žertovné ¦události a pak provolává o jednotlivých staveních, na př.: „U Adámků dělám začátek, že má mnoho bídných telátek, jedno kusý, druhé rusý, třetí sotva ocas nosí. Et pica straka atd." Král: „To je pravda atd." Toto se vždy opakuje. — Kněz: „Pokročme zas o kus dále, nalézáme ku pochvale: Jeminovy holky jako kvítí, když na ně slunečko ípozasvítí. Umí mlátit, umějí sít, umí také hospodařit." — „Cha-bera má pěkné koně, chce mít tisíc zlatých za ně. Jsou tak pěkně rsrovnaní, drží hlavy jako panny." — „U Chmelíků stojí tyčky, jsou tam panny jako svíčky." — „Uhlířovy holky mají bílé tělo, jakoby z capouchu vyletělo. ..." — „Stupme jenom o dům dále, musím říci :ku pochvale: Dědour chodí svázán provázky, ale děti má jak obrázky, nožky mají jako srnky, oči černé jako trnky." — „Pod ťánkovic okny roste jeřábek, tam jsou všecky holky jako obrázek."

— „Vítovi synkové z vysoká jdou, chudobných děvčátek si nevšimnou."

— „U Toušů stojí dub silný, tam jsou dívčiny pilný." — „U Mrázů jest hladký kámen, ty panny jsou tam jako plamen." — „U Vránů .jsou husté švestky, ty dívčičky jsou dost hezky. . . ."

Podobně vyvolávali při průvodu s králem v Hradišti u Písku (podle zprávy V. Straky) na př.: „Ta Tučkovic dcera, potkal jsem ji včera, ona se nehněvala, mě pozdravovala." Podle popisu K. Vetterla z r. 1845 vyvolával v Písecku jeden z vojínů, kteří krále provázeli:

*) Krolmus na str. 99 poznamenává výklad slova: „H y 1 a, rosnice, žabka věštící budoucí osudy" a přidává domnělý dohad bájeslovný: „Zde ji pop pohanský o výrok neb nález této pře volá jako při stínání kohouta bohyni Holu nebo Hůlu." Výkřik „hýlom" jest oříšek pro filologa. Na Moravě ve Vlčnově říkávají prý také „výlej, výlej". Srv. Světozor, 1. c.