str. 102

obyčeje; právní obyčeje a jejich poměr k zákonům; obyčeje vzdělaných vrstev v poměru k lidovým hrám, zábavám; pověrcčné obřady v poměru k lékařství a zdravotnictví; filosofie ve víře v kouzla a čáry; indiánské obyčeje a obřady; přežitky folkloristické v moderních slavnostech; přežitky lidových názorů ve hrách; totemismus, kasty, zřízení rodové; lidové pojmy o stavu žen; obyčeje svatební a jich význam společenský; slavnosti při křtu a pohřbu; společenské obyčeje a jejich vliv na vzdělanost; totožnost obyčejův a řádů v zemích různých.

IV. Čtvrtá třída týká se umění grafického, plastického a průmyslu, pokud souvisí se studiem lidovědy. Látka chystaných rozprav s příslušnými předměty vystavenými roztříděna opět:

1. Ritualie: a) božstva; b) věci týkající se kultu ; c) fetiše, amulety; d) rozmanité drobotiny.

2. Co se týká záležitostí politických a právních: a) odznaky panství; b) odznaky otroctví, poroby; c) odznaky společenské; d) odznaky míru nebo války; e) odznaky soudnictví.

3. Co se týká života občanského: a) kroje; b) ornamenty, výzdoba; c) znaky a medaille; d) lidové obrazy; e) hry a kratochvíle; f) nářadí.

4. Co se vztahuje k jednotlivým pověrám, a názorům. Čarodějnictví. Mučidla. Lidové a čarovné prostředky. Obrázky týkající se lidové pověry atd. Rozhovory budou se obírati otázkami o folklóru v umění, o bájesloví v umění, o vlivu lidových názorů v básnictví dramatickém, historií lidových her divadelních, a pod.

Program tento není definitivně ustanoven. Ledaco bude doplněno, pozměněno. V komité zasedají vedle předsedy Fletchera S. Bassetta - ElwynA. Barron, Eli L. Huggins, E. Gr. Hirscha J. Kirkland; v oboru dámském: Potter-Pal-měrová, F. S. Bassellová, E. Headová, N. A. Mile-sová a Dr. S. Hackett-Stevensonova. Ve skupině poradního sboru sjezdového čteme jména slovanských badatelů: dra. J. Karlowieze ve Varšavě, M. Dragomanova ve Srědci, M. Zraigrodzkého v Suché u Krakova a j.

Nedávno vyslovila slč. Zd. Braunerovav „Nár. Listech" přání, aby výstava ženského umění českoslovanského, nyní v Paříži uspořádaná, přenesena byla na světovou výstavu v Chicagu. Není pochyby, že je to myšlénka šťastná a že by to prospělo významu lidového umění našeho před světem. Z programu sjezdu folkloristického patrno, že by vhodně výstava ta byla ve skupině příslušné zařaděna. Jak a pokud Čechové zúčastní se, pokud se týče národopisu, lidovědy, světové výstavy v Chicagu, neopomineme časem zprávy podati.

Zbt.