str. 101

uspořádání světového sjezdu folkloristického r. 1893 v Chicagu na současné světové výstavě, tištěný program sjezdu a příslušné tiskopisy se zvláštním přípisem, kdo žádá, aby „Český Lid" přinesl zprávu o sjezdu, uveřejnil aspoň stručně program jeho a vyzval k účastenství ty, kdož na výstavu světovou zavítají a mají zájem o věc. Vyhovujíce žádosti p. Fletchera S. Bassetta, zaslané jménem komitétu sjezdového, shrnujeme obsah zaslaných tiskopisů krátce v ten asi rozum:

Při světové výstavě v Chicagu r. 1893 bude uspořádána řada sjezdů vědeckých, k nimž zváni jsou odborníci věd dotyčných z celého světa. Na sjezdech těch budou řešeny posavadní záhady jednak přednáškami, jednak rozhovorem o všech důležitějších thematech ve vědách jednotlivých.

Vedle sjezdů jiných chystán je velikolepý sjezd folkloristický. Přihlásily se již folkloristické, ethnografické a anthro-pologické společnosti, přihlásili se proslulí badatelé, sestaven je výbor, jenž učinil tento návrh roztřídění látky pro sjezd:

I. Mythy a lidová, traditionalní víra.

II. Lidové podání a lidová hudba.

III. Zvyky, obyčeje a obřady.

IV. Lidové umění, domácnost, hospodářství.

I. Pokud se týče prvé třídy, přijdou na přetřes tyto otázky: přežitky starých mythů ve folklóru a jejich vliv na víru a názor moderní; theorie o vzniku mythů; přežitky mythů v dějinách; přírodní mythy a jejich poměr k vědeckému stanovisku; filosofie při tvoření mythů; schopnost tvorby mythů; původní americké mythy a jejich význam ve folkloru; mythy o silách přírodních; mythy o zvířatech a zvířecí epos; poměr lidového názoru černochův amerických k původním mythům africkým; lidová víra a její vliv na ideje náboženské; theorie o zjevech duchů; metempsychose ve folkloru.

II. Do d r u h é třídy zařaděny: definice traditionalní literatury; utváření, skladba a třídění zkazek, pohádek a pověstí; typy pohádek; poměr zkazek a pohádek indianských, negerských, mexikanských a jiných amerických domorodců k pohádkám národův evropských; dialekty, lidová řeč vulgarní a její účin při jazyku spisovném; bibliografie folkloristické vědy; rýmování lidové; poměr básnictví umělého k lidové písni; historická hodnota lidových zpěvů; jejich vliv na pa-triotism; improvisace; zpěv při obřadech, slavnostech lidových; vliv nástrojů při zpěvu; varianty lidové poesie; říkadla, popěvky atd.; filosofie literatury příslovečné.

III. Dějiny obyčejů a řádů; vliv ritualu při náboženství a naopak; obřadové slavnostní, obyčeje a jejich význam; účin jednotlivých obyčejů na utváření národního charakteru; vliv podnebí a polohy na