str. 100

skevského, bohužel jen dle akt officialních a zpráv žurnalistických,*) chceme předem uveřejniti stanovy těchto mezinárodních sjezdů. Budou jistě vítány těm, kteří by někdy v budoucnosti chtěli se sjezdu súčastniti.

1. Sjezdy byly založeny v Spezzii roku 1865.

2. Sjezd nemůže se konati dvakráte po sobě v téže zemi.

3. Kdokoliv se přihlásí a zaplatí vklad, stává se členem sjezdu a má právo na všechny jeho publikace.

4. Na konci zasedání určí se místo pro příští sjezd a zvolí se z kraje pro sjezd určeného předseda budoucího sjezdu a několik jiných badatelů, kteří tvoří komité organisační (comité ďorganisation).

5. Komité organisační může se dle potřeby doplniti jinými domácími a cizími učenci, kteří po jeho zdání mohou sezvati největší počet účastníků sjezdu. Tito slují „membres correspondants du Comité".

6. Komité určí dobu sjezdu, počet schůzí a výši vkladu členského, rozesílá pozvání a vydává členské legitimace. Také se stará o řádnou vnější instalaci sjezdu.

7. Několik měsíců před sjezdem ustanoví programm schůzí, vydá jej a rozešle; komité může dáti několik otázek pro jednání sjezdu, ale vždy ponechá místa jiným otázkám, jež nejsou v jeho programmu.

8. Výbor komitétu je zároveň i prozatímním výborem v prvním sezení. Tu pak ustanoví se většinou hlasů výbor definitivní kromě předsedy již na minulém sjezdu zvoleného a kromě pokladníka komitétu.

9. Výbor skládá se z předsedy, šesti místopředsedů, generálního tajemníka, čtyř tajemníků a pokladníka.

10. Vedle výboru stává rada (Conseil) sjezdu, skládající se z výboru a šesti jiných zvolených členů. Kromě toho náležejí vždy do rady čtyři členové, kteří založili ve Spezzii sjezd, a všichni bývalí předsedové jako předsedové čestní. — Ostatní členové organisačního komitétu mají jen hlas poradní.

11. Tato rada vyřizuje všechny žádosti a reklamace došlé po čas zasedání sjezdu; kromě toho jí náleží: a) určení místa pro příští sjezd, b) jmenování předsedy příštího sjezdu.

12. V druhé schůzi po návrhu rady sjezd zvolí komissi publikační, jejíž předsedou jest generální tajemník a členem pokladník. Tato komisse má i na starosti účtování.

13. Přebytek připadá na výlohy následujícího sjezdu.

14. Předměty sjezdu podané a korrespondence náležejí zemi, v níž se sjezd koná.

15. Pro jednání, pro něž není v těchto stanovách žádného pravidla, stanoví komitét v každé schůzi zvláštní řád.

16. Každý návrh, který má za účel změnu těchto stanov, musí býti podepsán aspoň 10 členy sjezdu a předložen výboru a radě. Tato po úvaze vypracuje zprávu, která se spolu s návrhem původním uveřejní v publikacích sjezdu. Hlasuje se o tom bez debatty, pouhým ano nebo ne v příští schůzi.

Dodatek (odhlasovaný v Bologni). Jedinou řečí, která jest připuštěna k jednání sjezdu a v publikacích jeho, jest řeč francouzská. **). (Dokončení.)'

* Sjezd folkloristický v Chicagu r. 1893. Redakci „českého

Lidu" poslal p. Fletcher S. Bassett, předseda komitétu pro

*) Pisatel tohoto referátu hodlal se osobně súčastniti moskevského sjezdu a přihlásil také přednášku o některých výsledcích, české archaeologiej která však byla vytištěna neproslovená. Nenadálé překážky zvrátily nadobro zamýšlený programm.
**) Na sjezdu v Pešti učinili Němci návrh, aby byly k jednání připuštěny i jiné hlavní řeči evropské, ale návrh byl zamítnut.