str. 97

K o u l a, prof. S. P i n k a s, předseda výboru, kteříž s uznáníhodnou horlivostí ujali se namáhavé práce, obstarávali korrespondenci, sbírali vhodné kusy, pořádali výšivky, oblékali figuríny. Náčrtky ke vkusné dekoraci opatřili s osvědčenou ochotou prof. J. K o u l a a architekt F a n t a. V Paříži stará se se vzornou bedlivostí o záležitosti naší výstavky sl. Z d. B r a u n e r o v a.

Výstava českoslovanských výšivek jest umístěna v prvním patře v první síni u vchodu, uprostřed sálu rakousko-uherského. Je to místo velmi výhodné, svědčící o zvláštní ochotě, s jakou vyšli vstříc pořadatelstvu řed. M. Vachon, Berger a jiní činitelé. Výstava naše tvoří jakýsi pavillonek, šestihran, sestávající ze šesti skříní; tří širokých, nad nimiž na vysokých stožárech vlají slovanské praporce; stožáry spojují červenobílé provazce, ozdobené praporečky barev českých. Nad skříněmi jsou umístěny znaky zemí koruny české a velké rázovitě upravené nápisy, český a francouzský. Koutní plachty, malebně dra-pirované, doplňují celkový dojem. Skráně malovány jsou věrně podle maleb selského nábytku českého. D paty stožárů mezi skříněmi postaveno je še3t figurín, jež znázorňují jednotlivé selské kroje česko-slovanské, ženské. Jsou to kroje: 1. z Blat, 2. z Plzeňska, 3. z Uh.-Hradišťska, 4. z Kyjovska, 5. z Javornicka, 6. z Hrozenkovska. Fi-guriny (hlavy a ruce) modelovány jsou krásně od sochaře p. Pop pra a malovány od prof. Pinkasa. Kroje na nich jsou vesměs originály.

Staré výšivky lidové jsou spořádány podle krojův a zaujímají přes čtyři skříně. Výšivky a součástky krojové zapůjčeny od soukromníkův a z veřejných sbírek některých. Z Moravy laskavě zapůjčili: Museum Olomucké, slč. Běhálkova, slč. V a lt r o v a, p. prof. Kl v a ň a; z cech: dámy, paní M. Černá, Fantová, Rýznerová, Štolbova, Wiehlová, slč. Rýznerova, Ma-x a n t o v a, pánové J. Beránek, dr. č e r n ý, prof. K o u l a, prof. Šíma, J u l. Zeyer. Kroj jihočeský opatřil p. L e g o v Jindřichově Hradci. Veliká čásť výšivek pochází ze sbírky pořízené péčí Výboru pro šíření národního vyšívání na náklad obce král. města Prahy, sbírky to výšivek, uložené ve vyšší dívčí škole a sloužící za vzory učitelkám škol pražských. Z těchto byla vyslána na výstavu do Paříže od městské rady pražské slč, Vaetrova. K osvěžení celku užito ku výzdobě výstavky několik kousků nádobí a kraslic. Pokud se týče nových výšivek, provedených na základě vzorů lidových, jsou provedeny většinou v městské pokračovací škole, některé ve vyšší dívčí škole a pak od dám soukromých. Také zdařilé imitace lidových krajek ód slč. Šmolkové a Bíbové jsou tu vystaveny.

Vystavujeme poprvé českoslovanské výšivky v cizině a vystavujeme je jako chloubu lidového umění pod jménem „b r o d e r i e s tchécoslaves". Aby výšivky lidu slovenského nebyly pokládány za výtvory lidového umění maďarského, hlásá nápis nad výšivkami slovenskými, že Slováci jsou „větev národa českoslovanského, jazykem