@NZ@Časové zprávy

VÝSTAVY

* Výstavy národopisné na Moravě. Již v I. ročníku podali

jsme zprávu, jak zdárně vzkvétá na Moravě ruch studia národopisného-vedle jiného pořádáním krajinských výstavek národopisných, přípravných pro budoucí výstavu národopisnou roku 1894 v Praze V sešitě budoucím přineseme další referáty, pokud možná, s vyobrazeními a popisy slavností, spojených s výstavkami jednotlivými.

* Výstava umění ženského v Paříži. Ústřední spolek „L'Union

centrale des arts décoratifs" pořádá v Paříži mezinárodní výstavu, moderní i retrospektivní, která zobrazuje umění ženské. Byla otevřena, v paláci průmyslovém 1. srpna a potrvá čtyři měsíce. Výstava jest uspořádána podle tohoto programmu:

I. Kroje. Pokrývky ženské hlavy dospělé a malých děvčat. Účesy lidové a starodávné. Úpravy hlavy o svatbě. Úprava hlavy, naznačující společenské postavem, smutek, stav vdovský, žen vdaných a pod. Živůtky. Pasy. Podvazky. Obuv. Látky robené na venkově od žen a pro ženy. Obrazy, plastická díla, znázorňující ženský kroj vesnický.

II. Okrasy. Lidové náramky ozdobné, s amulety. Prsteny snubní, svatební, darované na památku, s amulety. Sponky. Ozdoby hrdla. Jehlice a pod.

III. Hospodářství. 1. Formy na máslo. Stoličky ozdobné. Slánky vyzdobené. Hmoždíře okrášlené plastickou výzdobou. Ohřívací nádoby. Nástroje k žehlení. Hrnce. 2. Jehly k pletení. Umyvadla. Nůžky starodávné. Kolovraty. Motáky. Kužele. Hračky. Loutky. Košíčky. Předměty robené ze stébel obilních, ze sítí a pod.

IV.—V. Náčiní toiletní a drobné věci. Hřebeny. Zrcadla. VI. Obrazy, které znázorňují zaměstnání a činnost žen. Svatba. Hry malých dívek.

* Výstava českoslovanských výšivek v Paříži. Výbor pro šíření národního vyšívání v Praze obeslal výstavu ženského u.nční v Paříži jednak původními lidovými výšivkami, jednak výšivkami provedenými podle vzorů lidového umění na pražských městských školách. Pražská, obec, pod jejíž záštitou trvá řečený výbor, udělila výboru subvenci, kterou byly zapraveny výlohy spojené s obesláním výstavy v Paříži. O první tuto výstavu našich výšivek v cizině mají zásluhu pí. R. Tyršova, pp. manželé Fantovi, prof. J.