@NZ@Referáty o časopisech

Památky archaeologické a místopisné. Red. Dr. J. L. P í č. Dílu XV. sešit 9. Ročník 1892. Dr. J. L. P í č. Archaeologický výzkum v středních Čechách (str. 481—520). Pokračování. Obsahuje líčení nálezů v mohylách u Velké Dobré, kde české museum kopalo spolu s vídeňským dvorním museem. Našly se mohyly žárové i kostrové z doby bronzové, ač se vyskytají i věci rázu o něco pozdějšího. Podobná skupina mohyl zkoumána byla na Podřezích u Zbečna. V Záběhlicích odkryty byly v cihelně kostry z doby těnské, podobné u Zábrdovic p. Štifterem a u Štítar. Nové velké pohřebiště popelnic typu lužického nalezeno bylo u Svijan na Turnovsku a zde důkladně popsáno spolu s dodatky o menších podobných nálezech v Přepeřích, Měníku, Plaňanech, Poboří a jinde. — Dr. L. P í č. Bojové, Markomani a Češi dle svědectví historickéh o a archaeologického (str. 521—528). Pokračování. — V líčení české praehisto.He přichází tu spisovatel k velmi zapletené otázce o žárových hrobech rázu lužického. Soudí, že přišla tato kultura dvojí cestou do Čech: ze Slezska a z Lužice. Hroby prvého typu jsou jen na pravém břehu Labe. Typ lužický vyvinul se podle spis. mínění pravděpodobně buď přímo z typu hallstattského, nebo oba tyto povstaly pod stejným vlivem kultury třetí, starší a snad sousední. Pohřebiště rázu hallstattského jsou v Čechách řídká. Spis. zná jen tři naleziště u Citolib, Beřkovic a Holubic. E d. Fiala. Retrospektivní výstava II. Umění ryjecké. Pokračování (str. 527—534). III. Dr. K. Chytil. Malířství drobné a tabulové (str. 533—540). F r. B a r e š. Starý hřbitov sv. Havla v Mladé Boleslavi (str. 539—546). J. K o u 1 a. Nové Lehmanovo dílo (křišťálový džbánek, str. 545—550). Dr. E. Albert. Primátorové žamberští (strana 549—554). V drobnostech je delší zpráva J. Beringera o obětních kamenech na českomoravské hranici.

N.

Archiv fúr Anthropologie. Organ der deutschen Gesellschaft fůr Anthropologie, Ethnologie u. Urgeschichte. Redigirt von L. Lindenschmit in Mainz und J. Ranke in Můnchen. XXI. díl. Brunšvík (B. Viewegh a syn), 1892. Sešit 1. a 2. — Obsahuje dvě velká důležitá pojednání, a to O. Mon-telia „Die BroDzezeit im Orient und in Griechinland" (str. 1—40). Jest to rozšířená přednáška ze sjezdu gdaňského. Obsahuje výborný přehled bronzové doby v Egyptě, na Cypru, v Sýrii, Assyrii, Persii, Kavkazu, Tróji; odtud přechází spis. do Řecka, kde se zabývá především nálezy mykénskými. Hlavně na základě keramiky dělí tu dobu bronzovou na 4 poddobí. Druhý zajímavý článek najisal Dr. M. Weigel z Berlína „Bildwerke aus altslavischer Zeit" (str. 41 sl.). Tento příspěvek k dějinám umění slovanského bude jistě všude vítán, ačkoliv znaky, podle nichž přičítá spisovatel řadu primitivních, většinou v sev.-vých. Německu i.alezených soch, nedosvědčují vždy původu slovanského. Znaky takové jsou především meče pozdního slovanského tvaru, a „celkový sloh". Pojem tohoto slohu je však příliš široký. Nejzajímavější jsou bez odporu: reliéf bergenský, tři sochy bamberské a kamenný sloup z Husyatyna v Halíři. Účel soch byl asi posvátný; nyní je nejvíce nalézáme v řekách, kam je uvrhli missionáři křesťanští. — Sešit obsahuje ještě pojednání ze srovnávací anatomie a řadu referátů.

S.