str. 50

nebí", ve stodole a kolně „vodr", a je-li ještě jedna nad touto, jhambalka", ať je, kde je. Půda nad mařtalí nemá zvláštního jména.

Konečně pro obecný pojem „sklepa" mají Chodové jámu a (staročeský název) pinvici nebo pinvičku. V novější teprve době vytlačil až na zbytky jámu cizácký loch a pinvičku „lůšek". V chalupách, tak zvaných, dělávali místo „sklepa" raději seuci pro podruha; po případě udělali ještě „sednicku", obyčejně za kuchyní. M a ř t á 1 k a nescházívá u chalupy skoro nikdy. V ní mívá „stání" pro kravičku nebo pro kozičku také podruh. Stodolu školnou i rezárnu u chalupy zastává často jednoduchá stodůlka. Při ní bývá nějaký ten chlíveček a k tomu ještě jáma — — a jsme s místnostmi v chalupě hotovi.

Vnějšek stavení takto v celku jest dosti jednotvárný. Na „dvoře" viděti obyčejně stavení dvě. Sklep, sence, mařtal, ovčín, kolna, po případě ještě také rezárna — všecko v jedné řadě tvoří na první pohled stavení jedno. Jednotný dojem rušívá jen někdejší srub, jehož střecha, jak už připomenuto, v této řadě bud: v průčelí do návsi nebo na druhém místě v řadě, za sencí, o něco výše vystupuje. *) Zvlášť stojí jen stodola a chlévy. Na některých statcích stává zvlášť také srub naproti senci, „přes dvůr", a na některých i mařtal, to však bývá na starších statcích jen výjimkou. Najde se to zejména, kde překážela oblíbenému starému plánu nějaká přílišná vyvýšenina nebo vůbec nerovnost půdy, na níž statek stojí.

Po staveních všimneme si při celkovém pohledu na statek důležité stavbičky — branky s díírcemi.

Při chalupách bývá i stodůlka často pod jednou krytbou s chalupou.

Ještě třeba připomenouti, že, pokud se týče postavení jednotlivých staveb a místností, jest pozorovati na statku i v chalupě jistou zvyklou a sice několikerou pravidelnost. Pokusili jsme se ji naznačiti jednoduchými náčrtky, porovnávajíce k tomu hlavně statky starší a nejzachovalejší. (Viz půdorysy na str. 48, 49). Náčrtku pro půdory3 chalupy zvlášť neděláme; byl by asi jako stavení na čtvrtém náčrtku, jenže ovšem všecko zmenšeno. Mezi mařtálkou a domem bývá často „malá sence", po případě při této za kuchyní ještě „sednička". Ostatní možné rozdíly vysvítají z toho, co napřed řečeno, zevrubně pak bude o nich na jiných místech ještě jednáno.

Materiál stavební je pro statek i chalupu týž. Mimo „krunty" a sem tam nějaké „podezdívky" a zdi na „domě" a „sklepu" bylo

*) To viděti dobře na obrázku „dvora se srubem z Újezda". Na tom vystupuje dále zadu ještě střecha jedna nad kolnou; to však se stalo novou stavbou krovu nad mařtalí, jelikož hospodář chtěl jej míti prostrannější. Na starých stavbách bývá tu jednotnost.