str. 41

Jarmary na nádobí bývají dvoudílné. Spodní, rozměrnější, sloužil za podklad hořeního, Dvířka tohoto zhusta bývají mřížkovaná, aby k potravinám, jež zde přechovány byly, vzduch měl přístup a prostora ta se větrala.

Jarmarám podobal se mís nik. Byla to skříně také ze dvou oddělení se skládající, avšak bez dveří, do níž ukládáno všeliké nádobí. Oboje oddělení mělo po několika vodorovných přihrádkách. Postranice bývaly ozdobně vyřezávány. Nahoře, dole i uprostřed bývaly řezané listy nebo římsky. Mísník býval natřen jedinou barvou a stálé místo jeho bylo ve světnici vedle dveří proti kamnům.

@R@(Pokračování.)

Relace lékařská z r. 1749 o blouznivém písmáku z kacířství podezřelém.

Z archivu turnovského vypsal J. V. Šimák.

Známo jest obecně, že, když Fridrich II. vpadl do zemí českých, zbytky českých evangelíků, kteréž dosavad se udržovaly, viděly v něm svého spasitele. Přáli jeho vítězství, skládali o něm písně a na provolání jeho četné rodiny, zvláště ze severovýchodních Cech počaly stěhovati se do Slezska a Branibor. To mělo za následek obnovené pátrání od úřadů po tajných protestantech. Tuším, že sem asi patří náš případ. V Turnově r. 1749 vyšetřovali páni jakéhos Jiříka Pa-říka; nemohouce však zmatených řečí jeho pochopiti, vyžádali si krajského fysika z Ml. Boleslavi, dra Eugenia Xavera Eollera, aby vězně shlédl. Relace doktorova jest snad jediným zbytkem akt, neboť byla do archivu darována ojediněle. Jest zajímavým dokladem toho, jak čeští nekatolíci v neustálém strachu žijíce, sobě sami zůstaveni, nemajíce knih ani kněží, na konec upadali v blouznění. Nesmíme ovšem příliš všímati si tu nabubřelých přídavků Rollerových.

Zpráva doktora Rollera není ostatně ani v originále zachována. Roller zemřel již na počátku roku následujícího; zprávy své pánům nepošla', až z konceptu jeho dal relaci přepsati syndik mladoboleslavský Josef Tomáš Lipavský, když páni turnovští o ni naléhali. Stůjž zde celá, v. žalostné češtině tehdejší věrně ponechaná:

Mocí mé přísažní krajsko-lékařské funkce tímto veřejně vůbec oznamuji a zjevné' činím, kterak na uctivé požádání magistratualní instance totiž paua purkmistra a raddy města Turnova nad Jizerou, dne 28. a 29. Decembris tohoto ku konci se nachylujícího 1749ho roku, jakéhos ex capite heressos et