O malovaném nábytku na Polabí.*)

Napsal V. Smutný

Vzácné jsou v Polabí památky lidového umění. Úrodné, bohaté krajiny, hojně komunikované a tudíž novotám přístupné, začaly záhy zhosťovati se národní svéráznosti a podléhati vlivům novějším a cizím. Pokrok a změna starého hospodářství v nové moderní a z toho plynoucí blahobyt následujících let také přispěly ku změně života a starého zřízení a uspíšily úpadek a zaniknutí lidového umění. Místo malebných selských statkův a chalup zaujaly moderní stavby a villy, zmizel malebný nábytek selský, národní kroje ustoupily šatu modernímu. Chudá bývá kořist sběratelů za těchto okolností, zvláště pokud si sběratel neosvojí vydatnou sběrací methodu. V čem spočívá tato methoda? V tom, aby si vyhledal působiště tam, kde modernisující snahy a vlivy nejsou činné — ve vesnicích odlehlých, v staveních starých. Takové osady a stavení bohaté chovají zbytky a památky starých dob. Tytéž pohnutky, které zachovávají a šetří starého stavení, zachovávají nábytek a svršky. Je to u lidí zámožných vzácná v tom směru konservativnost a vzdorování módě, u lidí chudších nemožnost, aby si pořídili věci nové. Avšak jest ještě jiné naleziště starých památek, zvláště nábytku. Jsou to byty chudého pracovního lidu. čeledi dvorská, baráčníci a jich podruzi jsou bezděční amatéři tohoto odboru. Zděděním, darováním, koupí v dražbách za laciný peníz, dostaly se mu do rukou staré truhly a jarmary od nikoho nehledané, často vyhlašované za staré harampátí, a tak se dochovává jako poslední zbytek dob starodávných. A když již jsme ve styku s dobrým lidem, pak pořídíme hravě adresář všech ostatních památek v celé osadě. Kdo má doma malovanou truhlu, má zájem na podobných věcech a přicházeje za prací do domů celé vesnice, všímá si jich a může podati zprávu nejspolehlivější. Pokládal jsem za dobré úvodem sděliti tyto zkušenosti, které mohou novým pánům sběratelům práci ulehčiti a dobře posloužiti.

Dva jsou druhy starého nábytku selského, tvrdý a měkký, které také jmenujeme nábytkem vykládaným a malovaným, majíce na mysli další jeho výzdobu. Lid nešetří tohoto rozdílu, jmenuje také nábytek tvrdý, barevným dřevem vykládaný, nábytkem malovaným.

Vykládaný nábytek pokládán za cennější a vzácnější než malovaný. Zachovaly se nám kusy krásné práce, které vydávají výborné svědectví o umělosti starých mistrů truhlářských. Nicméně nábytek

*) Polabské části okresu poděbradského, nymburského a českobrodského.