str. 17

Která nevěsta chce věděti, kolik bude míti dětí, když má jíti na zdavky, vezme pod pravý palec do třetice kmínu. Když přijde od zdavek, zaseje kmín. Kolik zrnek vzejde, tolik dětí dostane. (Ždánice.)

Když dítě začíná mluviti, rodiče pozorují, vysloví-li napřed „tata" či „mama". Je-li prvním jeho slovem tata, narodí se po něm chlapec, pakli „mama", přivolává sestřičku. (Slezsko.)

Dokud nedělka v koutě leží, posílají příbuzné ženy a sousedky „do kouta" slepici v lukšové (nudlové) polévce a drobné pečivo; k tomu džbán piva nebo láhev vína nebo kořalky; chudobným ženám třebas okřínek mouky nebo kaše a pecen chleba. Bližší příbuzní pošlou do kouta dvakrát nebo třikrát, kmotřenka však ob den. V některých krajinách, jmenovitě na západní Moravě, nosí ženě do kouta celá obec a bývají pak na úvodní hostinu pozvány všecky sousedky. Donášených takto hojných pokrmův užijou ovšem více ostatní domácí, nežli nedělka sama.

Když jde žena na úvod, položí modlitební knížky na práh jizbový a překročí je. (Záp. Morava.)

Na Brodsku když jde „šestonedělka" na úvod, postaví pod práh v nádobce svěcené vody a na křidélku žížlavého uhlí, nade dvéře jizbové zapíchnou růži. Šestinedělka jde napřed, za ní kmotřenka, za kmotřenkou „úvodnica". Šestinedělka vytáhne nůž a hodí jím na úvod-nicu, „aby se jí chytlo", do vody kopne pravou nohou a uhlí přehodí pozad sebe. Když se vracejí z kostela, kmotřenka nasbírá cestou roždí a nese je k domu šestinedělčinu. Ženy, jež zatím v domě chystají hostinu úvodní, zavrou dvéře, a otevrou je až po některém dohadování, jako se děje ve svatbu, když přivádějí nevěstu do domu ženichova.

Když se slaví u nedělky úvod, odřežou plachtu koutnici, a babka ji hodí přítomné ženě neplodné na hlavu, potom jejímu mužovi. Za to napomíná nedělka: „U samých hřebíků ty niti uřežte, ať neležím zase do roka v koutě!"

Na Hradišťsku utírají se plachtou všichni pozvaní ženáči.

Na Hané visívala plachta na hůlkách. Na úvodě babka ty hůlky prodávala přítomným ženám, škádlíc jmenovitě mladé ženy, aby si je koupily, by se jim brzy dostalo radostí mateřských.*)

*) Zvyky a pověry týkající se novorozeného dítěte viz v „Naše děti" mém spise