str. 13

již roku 1883, že otisky ve škvárech těch se vyskytující nevznikly dřívím, nýbrž uhlím dřevěným; proto jsem se připojil k mínění Sckaffbausenovu, *) že ku spékání valů za palivo používáno bylo d ř e-věného uhlí. Zkoumáním, jehož výsledky v tomto článku podávám, zjištěno jest to úplně; procedura tato i proto jest pochopitelnější, že uhlí dá se lépe po ploše valu rozkládati a žár jím vzniklý jest větší žáru dřeva.

Jest tudíž více než pravdě podobno, že i valy hradišté na „Katovické Hoře" byly stejně zbudovány jako valy litoradlicl;é. Též na hradišti katovickém při jeho prohledání, ovšem že jen povrchním, dosud se žádných střepu nenalezlo, pravé tak jako dříve tomu bylo na hradišti litoradlickém. Domnívám se. že hradiště katovické bylo v téže dobé zbudováno jako litoradlické a tedy ne nějakým cizím keltickým národem, nýbrž kmenem usedlého tu národa slovanského, který založil později i valy nad Volynkou. Nechci tím ovšem tvrditi, že veškera hradiště se spečenými valy v různých zemích se objevující založena byla Slovany; spékání kamenných valů hradišť důležitějších pomocí uhlí mohlo býti, dokud se vápno neznalo, vymožeností všeobecně rozšířenou, která u nás panovala, jak hradišíé nad Volynkou dokazuje, ještě dlouho po narození Kristově.

Doufáni, že vylíčeným zde prozkoumáním starších valů, spojeným i s většími výlohami, k nimž mi přispěli ochotně J. J. panující kníže Adolf J. ze Schwarzenbergů a Anthropologická společnost vídeňská, postoupilo rozřešení záhadné dosud otázky o původu spečených valů opět řádný krok kupředu. Pojednání o tom uveřejním také v 5. části svých „Příspěvků ku pravěku českému" v příštích zprávách anthropologické společnosti vídeňské.

Kout dle obyčejův a pověr lidu moravského,

Popsal F. Bartoš

Nedělce (koutnici, položnici) jest celých šest neděl vybyti v koutě za plachtou. Okolo postele, kteráž stojí v koutě jizby, zavěsí se „putirami" (přeskami ze šňůrek) na hřebíky v trámech plachta, dole krajkami vroubená a prostředkem žlutým (někde červeným) hedvábím bohatě vyšívaná, tak zvaná koutnica. Kdyby té plachty neměla, přišly by divy ženy a zaměnily by jí dítě.. Šla-li by do šesti neděl — což

***) Srov. mé: Beitráge zuř Urgéschichte Bohmens, I. Th. Mitth. d. anthrop. Ges., Wien, 1883, B. XIII.