str. 11

Střepy od ruky robené jsou: zlomek nádoby lahvovité s úzkým hrdlem, z hrubé písčité hlíny, pálený, na povrchu tečkami ozdobený, nalezený uprostřed předhradí; okraj plochého osudí (misky) dovnitř stočený, z hlíny promíchané prachem uhelným, nalezený uvnitř hradiště hlavního.

Vřeteny hliněné jsou ploché, průměru 2,8 cm. a tloušťky l,4 cm., s velkým otvorem a jen slabě pálené. Kus pálené hrudy hliněné, nalezený uvnitř hlavního hradiště, jest promíchán plevami, a zdá se býti zbytkem omítky. Klepadlo, nalezené uvnitř předhradí, zhotoveno jest z křemence, na jedné straně upotřebeného; o dvou druhých kusech nelze určitě říci, že by to byly nástroje.

Železný nožík, jehož čepel jest úzká a rovná s tlustým hřbetem, mohl by náležeti k střepům starším. Ohnutý nůž železný, nalezený uvnitř hlavního hradiště, jest úplně podoben dnešnímu ohnutému noži dřevěnkářů a náleží asi spolu s polovicí malé podkovky a s vedle nalezenými střepy do mladšího středověku.

Zvířena. Zbytky vesměs rozbitých kostí náležejí následujícím zvířatům: turu domácímu (Bos taurus L.), turu malému (Bos brachyceros Kutim.), koni (Equus caballus L.), koze (Gapra hircus L.), praseti (nejspíše Sus palustris Rütim.). Psem ohryzena byla jedna kost; pálených kostí, náležejících turu a koze, bylo několik.

Výsledek. Hradiště nad Volynkou u Strakonic jest obehnáno jediným, částečně spečeným valem. Val zbudován byl tak, že na půdě jeho rozloženo bylo menší kamení, promíchané hlinou a na to byly velké balvany uloženy a urovnány; nad těmi byla rozložena vrstva uhlí, nad tím nasypáno písku, pak bylo opět kamení kladeno a konečně uhlí podpáleno. Pro sílu valu bylo spečení jeho docíleno jen částečně, což ovšem se zřetelem na přirozenou se tří stran příkře spadající polohu hradiště úplně postačilo. V jihových. části valu hlavního shořelo uhlí úplně a popel jeho, chráněný od vody dešťové, také se zachoval. Též val předhradní byl jednou vrstvou uhelnou spečen; na západní straně předhradí nebylo však pro příkrý spád valu zapotřebí, za to zde musila býti nakloněná půda částečně urovnána. Aby práce byla trvanlivá, stalo se urovnání půdy právě tak, jako se budoval val sám, totiž spečením vrstev nasypaných na svah pokraje; tím byl zbudován takořka val do hloubky. Rozkladeno uhlí, čím dále od pokraje směrem ku vnitř předhradí, tím méně, na ně nasypán byl písek a uhlí zapáleno, pak byla na to nová vrstva uhlí rozložena, nad níž sledovala vrstva písku a kamení; podpálením uhlí usedly se vrstvy, a tak byla vnitřní plocha předhradí pevně urovnána dvojnásobným spečením. Celkem vysvítá, že hradiště to bylo asi hradištěm župním a že bylo zbudováno na základě týchž zkušeností a týmž způsobem, jako hradiště litoradlické, jen že zde, dle potřeby místní, spečeny byly valy jen jednou. Po delší dobu hradiště toto obydleno nebylo.