str. 10

země lesní na skále, na dalším místě obsahovala prstitá země lesní, 0,6 m. silná, střepy, kosti zvířecí a ohnutý nůž; pod tou sledovala písčitá vrstvička 0,2 m. silná a pod tou skála. Na pátém místě obsahovala prstitá země 0,5 m. silná několik střepů z mladšího středověku a polovici podkovy, pod vrstvou tou sledovala přirozená půda; na jiných dvou místech rozkládala se slabá vrstva lesní země na přirozené půdě.

Mimo val, na východní straně pod „vyhlídkou", vyskytla se 0,4 m. mohutná země lesní přímo na skále ležící.

Uvnitř předhradí vykopány kromě dvou již zmíaěných míst ještě na třech místech průkopy a tu se našla u západního okraje, severně od c, vrstva prstité země 0,3—0,5 m. mohutná, která obsahovala střepy, vřeten a kosti zvířecí, spočívala na půdě přirozené; poblíže středu předhradí ležela slabá vrstva lesní země na písčité vrstvě, na níž leželo několik střepů a kamenná klepadla (drtidla), v hloubce 0,3-0,5 m. sledovala půda přirozená. Konečně na třetím místě obsahovala slabá vrstva prstité země jen několik střepů a rozkládala se přímo na půdě přirozené.

Nálezy. Až na některé střepy z mladšího středověku jsou střepy skoro vesměs jednoho tvaru a náležejí staršímu typu valů. Jsouť skoro veskrze na kruhu točeny, tlustostěnné a pálené; jsou z hrubé písčité hlíny, jen několik jich sestává z hlíny hnětené, a ty jsou bud! do žlutá, do červena potřeny, buď urobeny z hlíny prachem uhelným promíchané. Okraje jsou nejvíce na venek vyhnuté. Ozdoba, skoro na každém střepu se vyskytující, jest vždy vtlačená, a skládá se buď jen z jednoduché nebo vícenásobné vlnovky, nebo z vlnovky spojené s přímkami a tečkami, nebo z krátkých přímek, sestavených do uhlů na způsob rybích kostic (Fischgratenornament). Několik těch ozdob vykazuje práci pozornou a mistrovskou, kdežto jiné jsou jen zbežně rukou nejistou vyryty. Místem a vrstvami, kde. střepy byly nalezeny, neliší se od sebe; jedny i druhé střepy nacházely se vedle sebe, a ve valu nalezené souhlasí s těmi, jež se nalezly uvnitř hradiště.

Jeden střep tuhový, nalezený uvnitř valu hlavního, jest 0,7 m. tlustý a vyrytými přímkami ozdobený; tuha jest hlinou promíchána. Druhý kus, tamtéž nalezený, skládá se z pouhé tuhy; má silný tlustý okraj a pochází z nádoby menší. Sem náleží ještě jeden střep z tuhy hlinou promíchané, jejž jsem byl již r. 1873 na západní straně předhradí nalezl a popsal.*) Tuhové střepy tyto souhlasí dále úplně se střepy tuhovými, jichž množství jsem nalezl před lety na poli u nedalekých Modlešovic. Kus dna, nalezeného u valu v předhradí, ukazuje znak kruhovitý z kroužků se skládající; na jiném tenkém střepá pozorovati jest znak čtverhranný, ale nezřetelně vytlačený.

*) Viz citát nahoře uvedený.