str. 4

Druhý čili střední val, který byl v západní části prokopán, ukázal tu jen drobné kamení nepálené, třetí val sestával z hlíny. Uhlí nebo škvárů ve valech těchto pozorováno nebylo.

Dalším prozkoumáním plochy hradiště ukázalo se, že samorostlá půda před valem proti prvnímu průkopu pokryta byla slabou vrstvou hlíny, obsahující několik střepů. Po boku průkopu druhého objevila se pod zemí lesní vrstva hlíny, obsahující střepy; vrstvy ty byly dohromady 0,5 m. mohutné; pod hlinou sledovala již přirozená půda, sestávající ze suti. Uprostřed hradiště. byl vykopán průkop 10 m. dlouhý, 2 m. široký a 1 m. hluboký. Vrstva země lesní byla zde 0,05 silná, a pod ní ležela vrstva hlinitá 0,4 m. mohutná, obsahující něco málo střepů; pod tou sledovala přirozená suť hlinitá a pak skála.

Střepy. Na prvním místě (u a) nalezené střepy pocházejí z boků osudí. Nemají okras, jsou hrubé, 0,8—1,3 cm. tlusté, robeny buď z písčité černé hlíny, uvnitř i zvenčí žlutě potřené, anebo z hrubé hlíny začervenalé; jsou vesměs zhotoveny od ruky a páleny. Na druhém místě (u b) nalezené střepy jsou trojího tvaru: jedny jsou podobné právě popsaným, jen že některé jsou jemnější a tuhou slabé potřeny; jiné jsou hrubé a tlusté, robené z hlíny, promíchané prachem uhelným. Jsou vesměs bez okras a od ruky zhotoveny. Jeden kus, 1 cm. tlustý, zhotoven byl z hlíny tuhou promíchané a točen na kruhu. Jiné střepy jsou konečně až 1 cm. tlusté, robeny z hlíny hrubé, obsahující mnoho slídy a jsou na kruhu točeny a páleny; mezi těmi vykazuje jeden kus vytlačenou okrasu staršího typu valového.

Několik střípků, nalezených v hlíně před severovýchodní částí valu (u c), je podobno předešlým; jsou dělány buď od ruky aneb na kruhu.

Střepy nalezené uvnitř hradiště jsou dělány z hrubé, hnědé aneb uhelným prachem promíchané hlíny, buď do žlutá nebo do červena potřeny a nejspíše od ruky zhotoveny; jeden kus okraje má okolek s jamkami prstem vytlačenými a jest nejspíše dělán na kruhu. Pálení jest vesměs slabé.

Jak bylo hradiště litoradlické se spečenými valy zbudováno a za které doby?

Z prozkoumání uvedeného vysvítá následující: Když bylo místo k zbudování hradiště se hodící vyhledáno a směr vnitřního, hlavního valu určen, byla jeho půda v jisté délce, zdá se, že asi na 10 m., posypána dřevěným uhlím, jehož vrstva byla mnohem mohutnější než dnešní zbytky její, uvnitř valu se vyskytující. Na uhlí pokládána sem tam hlína, aby písek na celou plochu uhlí nasypaný nedostal se všude mezi toto, a nad vrstvou písku uloženo bylo porůznu kamení tak, aby