str. 50

zájem soustředil se přirozeně к přeloženému sněmu říšskému, vydání návrhu na ženský oděv zimní se zdrželo až přes měsíc prosinec do nového roku, ačkoliv oznámeno bylo uměleckou sekcí se vší určitostí 4. prosince75), že „budoucí čtvrtek [t. j. 7. prosince] vyjdou vzorky ženských národních krojů pro zimu", a přes to že ujišťováno bylo z rozhodujícího po té místa, že obrazy ty vyjdou na jisto к 21. prosinci.76) Zatím minula nejdůležitejší zimy část, když spatřily světlo světa někdy uprostřed ledna77) návrhy na ženský oděv zimní, any se už ozývaly hlasy po rouchu letním, aspoň pro muže, jak se čte v „knize návrhů spolku Slavie" z ledna 1849 pod č. 141.78) Jak vypadaly tyto kroje ženské, vydané stejně jako mužské toliko litograficky,79) nedovedu pověděti;80) není vzorků těch v Praze ani v zem. museu, ani v městském museu, ani v Ceskoslov. museu národopisném, ale ani v Náprstkově museu, jak jsem zjistil ve sbírce obrázků krojových. Nezbývá než spokojiti se zobrazením, reprodukovaným J. Toužimským.81) Ale v národopisném museu Náprstkově jsou obrázky z pozůstalosti Vojty Náprstka, provedené v barvách, které po mém soudě měly býti vzory pro nastávající masopust, o jejichž vydání se však nikde nedočítame. Ci jsou to zmíněné šaty zimní? Na obrázku s označením „slovanský kroj" vyobrazena žena v červených střevíčcích, v modré řásnaté sukni s bílou zástěrkou, mající červený kabát rozhalený s úzkými rukávy, pod ním zelený živůtek s ozdobou červenobílou, na hlavě šáteček, v ruce vějíř. Jiný obrázek představuje dvě dámy; levá jest oděna světložlutou sukní s životem v jednotě provedenou, hodně řásnatou, splývající k zemi, živůtek skrývá kožich barvy žlutočervené s bílým lemováním, rukávy jsou rozstřižené a široké, na rukou má rukavice, v pravé ruce drží zvláštní druh vějíře, na hlavě má bílou čepici s národní ozdobou a kokardou, pravá dáma v růžovém

75) Lípa Slov., č. 19.
76) Jak vyjímám z listů redaktora Agramer Zeitung Výškoví z konce prosince 1848 a_18. ledna 1849 (mus. archiv).
77) Určitého data nelze se dohledati nikde, Noviny Lípy Slov. na př. nezmiňují se o tom ani slovem; přibližné datum bylo možno zjistit! z listu B.Němcové (srov. níže).
78) Praví se tam: „Navrhuji, aby na Lípu Slov. Slavie deputaci poslala, která by ji poprosila ve jménu všech milovníků národního kroje, by uměl. sekce Lípy nejméně, je-li možná, do velikonoc obraz krojů na léto. vydala za tou příčinou, poněvadž ona větší část studentstva, co na velikonoční prázdniny к svým rodičům se odebírá, v tomtéž čase svůj letní oblek si obstarává a protože napřed věda, jaké kroje se nositi budou, každý jich milovník důchody své tak bude moci uspořádati, by mu na ouplnýkroj vystačily." (Mus. archiv.)
79) Nutno tak souditi podle dopisu B. Němcové níže citovaného, ačkoli bylo ještě v prosinci ohlašováno, že vyjdou též vzorky malované.
80) Ze skutečně byly vydány, dovídáme se z listu B. Němcové (viz níže), jakož i z účtů Slov. Lípy; z těch patrno, že kroje ženského pro zimu vydáno 400, mužského 1000 výtisků u rytce V. Merklasa. Ale ani Noviny Lípy Slov. nemají o tom jediné zmínky, ačkoli návrhy na mužský kroj nejen ohlásily, nýbrž přiložily к časopisu.
81) Toužimský, Na úsvitě nové doby, 141, o stranu dále je K. Světlá v národním kroji z tohoto roku.